Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ulazak u eurozonu

Ovako će izgledati hrvatske kovanice eura i centa, na jednoj od njih je i Tesla

8bd2aa33-bceb-4819-ae13-29dfa0cd13ba

Kovanice će vrijediti u cijeloj Evropskoj uniji

Dizajn kovanica eura i centa predstavljen je danas na 14. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, za što je ciljani datum 1. januara 2023. godine.

Radi se o motivima koji predstavljaju Hrvatsku, rekao je premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je kako je lik Nikole Tesle u javnom savjetovanju dobio najviše glasoova. Motivi koji su odabrani su, osim Tesle, hrvatska šahovnica, geografska karta RH, kuna i glagoljica. Kovanice će vrijediti u cijeloj Evropskoj uniji.

Kovanica od 1 eura

– Pritom je šahovnica određena za motiv koji će biti zajednička podloga na svim hrvatskim kovanicama eura i centa. Dakle, poruka je prepoznatljivost Hrvatske, rekao je Plenković.

Zvonimir Frka Petešić iz Ureda predsjednika Vlade, rekao je između ostalog da su Teslini patenti i teoretski rad stvorili uvjete za elektrifikaciju svijeta, dodavši da se radi o vrlo prepoznatljivom liku i imenu u svijetu.

Kovanica od 2 eura

Na obodu kovanice od 2 eura, naveo je također, stoji čuveni stih Ivana Gundulića: O lijepa, o draga, o slatka slobodo.

Član Nacionalnog vijeća Vilim Ribić rekao je da su mu kovanice prekrasne, ali da je primijetio mali detalj, ako nije prekasno intervenirati – da nema točke koja bi razdvojila početak od kraja stiha. Frka Petešić rekao je da će razmotriti tehničku mogućnost da se ubaci točka, odnosno neki krupniji znak.

Kovanica od 50, 20 i 10 centi

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je da će se sada pristupiti izradi alata kojim će se kovati kovanice za koje je odabran dizajn. Hrvatska kovnica novca pristupit će probnom otkovu milion komada svake od kovanica. Očekujemo da ćemo do ljeta imati te probne otkove, rekao je Vujčić, javlja HRT.

Kovanica od 5, 2 i 1 centi

– Cijela operacija koštat će dosta, preko 900 miliona kuna, u samim troškovima nabave materijala, pripreme kovanja i štampanja novca, dodao je Vujčić.