Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zoran Bibanović

Ove godine turistički promet u BiH od 40 do 60 posto od uobičajenog

stari grad_turisti (1)

aglasio je da turizam u BiH još nije dostigao obim od prije rata, te da je prosjek popunjenosti smještajnih kapaciteta prije pandemije iznosio oko 28 posto, dok se u ostatku Evrope taj prosjek kreće oko 58 posto

Predsjednik Udruženja turističkih agencija (UTA) BiH Zoran Bibanović izjavio je danas za Fenu da u ovoj godini očekuje da će turistički promet u BiH dostići od 40 do 60 posto od uobičajenog.

Podsjetio je da je u prošloj godini pad turističkog prometa iznosio oko 79 posto, s tim da su bolje od prosjeka bili posjećeni Neum i planinski centri.

– Ipak, analitičari u evropskom turizmu predviđaju da poslovna putovanja više nikad neće dostići nivo iz 2019., a ta putovanja su u BiH činila oko 28 posto ukupnih posjeta – naveo je Bibanović.

Naglasio je da turizam u BiH još nije dostigao obim od prije rata, te da je prosjek popunjenosti smještajnih kapaciteta prije pandemije iznosio oko 28 posto, dok se u ostatku Evrope taj prosjek kreće oko 58 posto.

– To ukazuje na veliku sivu zonu u turističkom poslovanju. Turizam Bosne i Hercegovine se iz navedenih razloga i mnogih drugih koji nisu navedeni, teško oporavlja – tvrdi Bibanović.

Istakao je da su, i pored poticaja iz budžeta krajem prošle godine, zbog pandemije izgubljena mnoga radna mjesta u BiH, a mnogi objekti za smještaj ni do danas nisu u funkciji.

– Turizam u Bosni i Hercegovini će se oporaviti tek kada se tim sektorom privrede neko počne sistemski baviti i kada se shvati njegov ukupni društveni i politički značaj, a ne samo privredni – poručio je Bibanović.