građani u problemu

Ovo su prizori iz trgovina u Srbiji, vlada velika nestašica mlijeka

1661938374-IMG-d937706416a47d817b682c331630e416-V

Slika koja zastrašuje i podsjeća na devedesete, a prije samo nekoliko mjeseci naše istočne komšije su isto iskusile kada je vladala nestašica šećera

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni  rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša. Sve je počelo prije nekoliko dana sa nestašicom dugotrajnog mlijeka, ali se alarm zvanično upalio kada je u radnjama postalo nemoguće pronaći i kratkotrajno mlijeko sa bilo kojim procentom masti, javlja Nova.rs.

„Javna tajna je da mlijeka nema, a još je pogubnije to što nema odakle da se uveze iz Evrope“, upozorio je proizvođač Nenad Plazinić iz čačanskog sela Mršinci.

Ovo upozorenje koje je Nova.rs objavila prošle nedjelje postalo je realnost. Pomenutom portalu obratilo se više čitalaca koji su upozorili da su rafovi u kojima stoji mlijeko prazni ili poluprazni.

Slika koja zastrašuje i podsjeća na devedesete, a prije samo nekoliko mjeseci naše istočne komšije su isto iskusile kada je vladala nestašica šećera. Sada je na redu nestašica mlijeka i nova muka za sve potrošače.

Nestašica je mlijeka u marketima – mljekare su smanjile proizvodnju za 30 posto. Prazni rafovi u marketima na kojima stoji mlijeko u tetrapaku, a od skora i kratkotrajno u flašama, slika je koja se ovih dana može vidjeti u većini lanaca prehrambene robe u Srbiji. Kako se saznaje, dva su razloga.

Prvi leži u tome da je niska otkupna cijena naterala mnoge stočare da smanje broj krava, a drugi manje poznati javnosti, odnosi na veliki izvoz mlijeka. Količine koje stignu brzo se rasprodaju, pa su rafovi u prodavnicama uglavnom prazni, što kod kupaca izaziva zabrinutost.

Prodavci samo sležu ramenima, a na pitanje zašto nema mleka, odgovora nema. Smanjena količina mlijeka u tetrapaku koje se distribuira marketima, počela je da se primjećuje u posljednjih više od mjesec dana. Sada skoro i da ne stiže. Ali, kada se primijetilo da manje ima i kratkotrajnog, alarm za uzbunu kod građana se uključio.

Mlijeka će biti sve manje, jer je u Srbiji sve manje krava, a razlog tome je niska otkupna cijena koju nude mljekare, ali i slaba zainteresovanost države da konkretnije pomogne proizvođačima mlijeka.

“Smanjena je proizvodnja sirovog mlijeka. Otkupna cijena je direktno uticala na to. Prema nekim projekcijama, mljekare su u posljednjih mesec dana smanjile proizvodnju za čak 30 posto. To je mnogo. S druge strane, niko ne zna koliko mlijeka Srbija izvozi na evropsko tržište koje donosi bolju zaradu od domaćeg. Zato je najvjerovatnije i smanjena distribucija mijleka u našim marketima“, kaže za Nova.rs izvor iz jedne od srbijanskih mljekara.