Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovog ljeta značajan rast letova s Bliskog istoka za Sarajevo

flydubai

Aerodrom Sarajevo doživljava značajan rast letova sa Bliskog istoka ove ljetne sezone jer potražnja iz regiona nastavlja da raste.

Aerodrom sada ima neprestane letove iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Kuvajta i Saudijske Arabije, dok su Muskat u Omanu i Manama u Bahreinu najpopularnije rute iz bh. prijestonice. Vodeći među prijevoznicima na Bliskom Istoku, Flydubai, trenutno održava tri dnevna leta između svog čvorišta i bh. glavnog grada. Trostruki dnevni letovi počeli su sredinom juna, nakon bajramskih praznika, i trajaće do sredine septembra.

“Sarajevo je jedna od naših popularnijih ruta, ali je sezonska. Prošlog ljeta vidjeli smo rast putnika na ovoj ruti za oko 50 posto. Putnici na ovoj ruti pretežno dolaze iz Dubaija, kao i naših povezanih letova iz Zaliva. Ovo je očigledno nadolazeći turizam”, rekao je viši potpredsjednik Flydubai-a za komercijalne poslove Jeyhun Efendi.

Kuvajt je trenutno najtraženije tržište iz Sarajeva, sa Wataniya Airwaysom koji je jedini operater na tom putu. Aviokompanija je povećala svoje linije između Kuvajta i glavnog grada Bosne i Hercegovine održavanjem do pet nedjeljnih letova tokom vrhunca ljetne sezone. Kuvajt Airways je saopćio da razmišlja o uvođenju usluga u Sarajevo kao dio “umjerenog širenja mreže”.

Ranije je obavljao dva nedjeljna sezonska leta između svog čvorišta i Sarajeva 2013. godine sa avionom Airbus A300-600 sa 232 sjedišta preko istanbulskog Sabiha Gokcen aerodroma. Štaviše, Gryphon Airlines registrovan u SAD takođe je održavao operacije iz Kuvajta tokom najvrućih ljetnjih mjeseci, sa mlaznjakom Boeing 767-200. Usluga je zabilježila snažna opterećenja i poslužila je za dijasporu, turiste i američke vojnike koji su stacionirani na Bliskom istoku, navodi Ex-Yu Aviation.