Biznis

Pad cijena dionica na svjetskim berzama zbog pobjede Trumpa

09/11/2016

Na evropskim su berzama u srijedu ujutro cijene dionica oštro pale jer na tržištima vlada nesigurnost nakon neočekivane pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

STOXX indeks 600 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 1,1 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na gubitku između 0,5 i 1,7 posto.

I na azijskim su berzama cijene dionica jutros oštro pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 2,5 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks potonuo 5,4 posto, na 16.251 bod, što je njegov najveći dnevni pad od ‘Brexita’ u junu.

Posljedica je to pobjede republikanskog kandidata Donalda Trumpa nad Hillary Clinton u utrci za Bijelu kuću. Tržišta su navijala za Clinton jer je smatraju političarkom status-quoa, dok će pobjeda Trumpa, kažu analitičari, izazvati nesigurnost po pitanju vanjske, unutrašnje i ekonomske politike.

Buran dan očekuje se i na Wall Streetu jer je terminski S&P 500 indeks trenutno na gubitku oko 4 posto, dok je terminski Dow Jones indeks potonuo oko 600 bodova.

To je veći pad nego onaj zabilježen u junu, neposredno nakon što su Britanci na referendumu izglasali izlazak iz Evropske unije, što je izazvalo oštar pad svjetskih berzi, na kojima je izbrisano na hiljade milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica, zbog strahovanja od mogućih posljedica ‘Brexita’ na globalnu ekonomiju.

“Ovo je deja-vu ‘Brexita’, vrlo zabrinjavajuće”, kaže Bob Takai, predsjednik u kompaniji Sumitomo Corp Global Research.

Na paniku na tržištima ukazuje i skok VIX indeksa ‘straha’ Čikaške burze opcija za 40 posto, što pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje poretfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

“Tržišta su reagirala kao da su iz Trump Towera upravo izjurila četiri jahača apokalipse”, kaže Sean Callow, strateg u Westpacu.

Oštro su pale i cijene nafte, pa je na američkom tržištu barel pojeftinio više od 3 posto, na 43,60 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela skliznula 2,5 posto, na 44,80 dolara.

S druge strane, snažno je, više od 3 posto, na 1.318 dolara po unci, skočila cijena zlata jer ulagači traže sigurnija utočišta za kapital.

Kako su porasle i cijene drugih plemenitih metala, cijena dionice Fresnilla skočila je jutros 10 posto, a očekuje se i rast cijena dionica drugih kompanija s rudnicima zlata.

Snažno su, 2,5 posto, jutros porasle i cijene dionica u farmaceutskom sektoru jer je nakon Trumpove pobjede manje izgledno da će se u SAD-u mijenjati praksa određivanja cijena lijekova. Clinton je, naime, u predizbornoj kampanji tvrdila da su cijene lijekova previsoke i da bi ih trebalo korigirati.

S druge strane, među gubitnicama su se jutros našle dionice u automobilskom, finansijskom, naftnom i drugim sektorima osjetljivima na kretanje privrede.

Komentari