Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pad eura nakon odluka ECB-a

euro111111

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice prema košarici valuta zabilježio najveći sedmični skok u ovoj godini, što je ponajviše posljedica pada eura nakon odluka Europske središnje banke (ECB).

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula 1,5 posto, na 1,1608 dolara, što je njen najveći sedmični pad u 11 mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na japansku, za 0,1 posto, na 113,65 jena.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice porastao 1,3 posto, na 94,91 bod, što je njegov najveći sedmični dobitak u ovoj godini.

Oštar pad eura posljedica je blažih nego što se očekivalo promjena u monetarnoj politici Europske središnje banke.

ECB je u četvrtak na redovnoj sjednici odlučio od januara iduće godine prepoloviti iznose mjesečnih kupnji obveznica na 30 milijardi eura, ali i produžiti provedbu toga programa do kraja septembra 2018.

Tako su se u fokus ulagača ponovno vratile razlike u monetarnoj politici koju vode Sjedinjene Države od one u Europi, pri čemu se od američke središnje banke Fed očekuje da do kraja godine podigne još jednom kamatne stope, dok se od ECB-a ne očekuje povećanje kamatnih stopa u godinama koje dolaze.

“Euro je ranjiv nakon što je uvelike očekivana najava ECB-a o postupnom smanjenju kvantitativnog popuštanja sada iza nas”, kazao je Kit Juckes, valutni analitičar u Societe Generaleu.

Ulagače je iznenadilo što dužnosnici ECB-a nisu tržištima uputili baš nikakve signale u smjeru zaoštravanja monetarne politike, unatoč snažnim podacima iz eurozone.

Također, fokus ulagača i dalje je usmjeren izboru kandidata za čelnu dužnost u Fedu, nakon što sadašnjoj predsjednici Janet Yellen istekne mandat u februaru iduće godine.

Iz Bijele kuće su kazali da konačna odluka još nije donesena, no tržišta očekuju da će američki predsjednik Donald Trump početkom novembra objaviti ime svoga kandidata.