Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pad eura u odnosu na dolar

euro-dolar11

Na svjetskim valutnim tržištima prošle sedmice tečaj eura prema dolaru pao na najnižu razinu u dva i pol mjeseca, nakon što je Evropska središnja banka (ECB) poručila da bi mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Tečaj eura prema američkoj valuti potonuo je prošle sedmice 2,9 posto, na 1,1018 dolara, najnižu razinu od početka avgusta.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, za 1,3 posto, na 133,80 jena, najnižu razinu u mjesec dana.
Dolar je, pak, ojačao prema ‘japancu’, pa mu je tečaj skočio 1,7 posto, na 121,45 jena.

Najveći tjedni gubitak eura prema dolaru od svibnja posljedica je najave Evropske središnje banke da će njezini čelnici na sjednici u decembru razmotriti trebaju li uvesti dodatne poticajne mjere.

Labavljenje monetarne politike

Kao što se očekivalo, čelnici ECB-a odlučili su na sjednici u četvrtak da ključna kamatna stopa ostaje nepromijenjena na rekordno niskoj razini od 0,05 posto, dok je predsjednik banke Mario Draghi poručio da će ECB u cijelosti provesti program kupovine imovine za 60 milijardi eura mjesečno, a mogla bi ga i produžiti nakon planiranog završetka u septembru iduće godine.

“Tržišta su očekivala da bi Draghi mogao signalizirati produljenje programa kvantitativnog ublažavanja nakon rujna iduće godine, no on je otišao tako daleko da je čak signalizirao spremnost spuštanja kamatne stope na depozite banaka dublje u negativno područje”, komentirao je trgovac u jednoj japanskoj brokerskoj firmi.

Mogućnost daljnjeg labavljenja monetarne politike pritišće evropsku valutu. Analitičari Goldman Sachsa smatraju da je potencijal za daljnje slabljenje eura vrlo značajan, pa procjenjuju da bi se njegov tečaj mogao vratiti na najniže razine u 12 godina od oko 1,05 dolara, na koliko se spustio u martu, ako ECB odluči dodatno ublažiti monetarnu politiku.
Analitičari Commerzbanke smatraju, pak, da će svaki uspon dolara vjerojatno dodatno pritisnuti američku središnju banku Fed da odgodi povećanje kamatnih stopa u SAD-u.

“Daljnja aprecijacija dolara trebala bi Fed dodatno odvratiti od podizanja kamata. Štoviše, tržišni sudionici više ne očekuju da će Fed u dogledno vrijeme značajnije podići kamate”, kazao je analitičar u Commerzbanki Ulrich Leuchtmann.
Osim eura, prema dolaru je prošloga tjedna znatno oslabio i švicarski franak jer se špekulira da će švicarska središnja banka morati povećati negativne kamatne stope na depozite ako ECB dodatno olabavi monetarnu politiku.