Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Pad monarhije: Saudijska Arabija pred bankrotom zbog niskih cijena nafte

05/04/2016

Saudijska kraljevska porodica, sad je to već prilično jasno, više ne zna kako da se izvuče iz ponora niskih cijena nafte koji joj prijeti bankrotom. Barel nafte pao je na 38 dolara, a monarhija koja tri četvrtine svog nacionalnog budžeta puni upravo iz prometa nafte, procjenjuje MMF, trebala bi cijenu od čak 106 dolara po barelu diljem svijeta kako bi nastavila poslovati kao ranije.

Mohammad bin Salman Al Saud, zamjenik prijestolonasljednika, izjavio je u intervjuu za Bloomberg da će njegova zemlja provesti poseban ekonomski program kojim bi do 2020. za tri puta povećala prihod iz orivrede koje nema veze s naftom i time namaknula 100 milijardi dolara. Zemlja, usto, uvodi PDV, porez na iseljenike i porez na zašećerena pića, a istodobno ukida subvencije svojim građanima na vodu, električnu energiju i energiju općenito.

Problem je u tome što je Saudijska Arabija prošle godine imala deficit u budžetu od čak 15 posto i nadala se da će prema nedavnom dogovoru s Rusijom uspjeti izboriti se kod članica OPEC-a o smanjenju proizvodnje i povećanju cijena nafte. Dogodilo se, međutim, to da je Iran odlučio tražiti svoje, odnosno da inzistira na pravu da sadašnju proizvodnju od 1,1 miliona barela nafte dnevno udvostruči na razinu koju je imao prije nego što mu je Zapad uveo nedavno ukinute sankcije.

Saudijska Arabija s Iranom se pokušava obračunati i tako da mu zabranjuje prijevoz nafte tankerima kroz njene vode kroz ionako stiješnjen Perzijski zaljev. Saudijskoj monarhiji, ukoliko se doista socijalno i ekonomski strmoglavi, prijeti nešto još ozbiljnije, a to je da se jednostavno raspadne. Riječ je o zemlji s jednim od najgorim popisom kršenja ljudskih prava u svijetu.

Vahabističkom vjerskom ideologijom odnosno tumačenjem islama u toj zemlji nezadovoljni su mnogi i kraljevska je obitelj do sada svo to nezadovoljstvo držala pod kontrolom isključivo socijalnim mirom i golom silom. A to sve jako košta, kao što košta i niz neizravnih ili izravnih miješanja u ratove u regiji, primjerice onaj u Jemenu u kojem saudijske trupe već dulje vrijeme ne stoje baš najbolje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.