Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pametni roboti ugrožavaju 50 posto radnih mjesta

roboti

Centralna banka Engleske (BoE) procjenjuje da će automatizacija i robotizacija u sljedećih 10 do 20 godina preuzeti preko 80 miliona poslova u Americi i 15 miliona poslova u Britaniji, što je oko 50 posto radne snage u svakoj zemlji, prenosi CNN.

Glavni ekonomist banke Andy Haldanen kaže da računari postaju sve sofisticiranija zbog čega automatizacija ugrožava poslove za koje se prije mislilo da su namijenjeni “isključivo ljudima”.

“Ove mašine su drugačije,” rekao je Haldane. “Za razliku od prošlih, one imaju potencijal zamijeniti ljudske mozgove, kao i ruke”.

Centralna banka ističe da robotizacija ponajviše ugrožava administrativne, činovničke i proizvodne radnike.

Haldane kaže da dolazak robota ne znači nužno i porast nezaposlenosti. “Ljudi će svoje vještine prilagoditi zadacima na kojima nastavljaju imati prednost nad mašinama,” rekao je.

Ovo nije prvi put da je tehnologija radikalno transformirala radnu snagu. Mnogi fizički radnici su bili prisiljeni promijeniti vještine i potražiti sofisticiranija zanimanja tokom i nakon Industrijske revolucije.

Iz BoE drže da bi ovog puta moglo biti drugačije, jer “inteligentni” roboti prodiru na teritorij koji zahtjeva osrednje vještine, ostavljajući ljudima samo poslove s najnižim i najvišim zahtjevima. To bi, sugerira ekonomist, moglo prisiliti ljude da prihvate i radna mjesta za koja su prekvalificirani.

“Što mašine postaju pametnijima, to je veća vjerovatnost da će se nadalje smanjivati mjesta koja zahtijevaju vještine jedinstvene za ljude,” upozorio je stručnjak.