Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni kongres

Pčelari iz regiona u Sarajevu: BiH na dnu ljestvice u Evropi po potrošnji meda

kongres pcelarstvo sarajevo
Foto: Fena

Prilika je to, kako je uime organizatora naveo profesor Midhat Jašić, da znanje i iskustva razmijene pčelari, akademska zajednica, ljekari, farmaceuti, nutricionisti, prehrambeni tehnolozi, veterinari, predstavnici prerađivačkih kapaciteta i drugi

Stanje i perspektive pčelarstva u BiH i okruženju, jedna je od glavnih tema osmog Međunarodnog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, koji je danas započeo u Sarajevu.

Kongres su organizovali Udruženje za nutricionizam i dijetetiku, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli BiH zajedno sa udruženjima pčelara Bosne i Hercegovine i sa dugogodišnjim partnerima Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka i njihovim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom, te Fakultetom turizma i ruralnog razvoja iz Požege.

Kongres je okupio više od 150 učesnika, a tokom dva dana rada biće predstavljeno 25 stručnih radova stručnjaka iz BiH, regiona i svijeta. Prilika je to, kako je uime organizatora naveo profesor Midhat Jašić, da znanje i iskustva razmijene pčelari, akademska zajednica, ljekari, farmaceuti, nutricionisti, prehrambeni tehnolozi, veterinari, predstavnici prerađivačkih kapaciteta i drugi.

Pčelari, kako je dodao Jašić, nisu zadovoljni ovom sezonom jer klimatske promjene uzimaju svoj danak, tako da su prinosi u pčelarstvu bili manji nego ranijih godina.

-Kada je u pitanju proizvodnja pčelarskih proizvoda, pogotovo meda, mi smo negdje na dnu ljestvice u Evropi, potrošnja se kreće između 500 i 700 grama po glavi stanovnika što je deset puta manje u odnosu na industrijski razvijene zemlje. Nemamo naviku konzumiranja i potrošnje meda, a još se trudimo da damo više značaja pčelarskim proizvodima kao što su polen, propolis, matična mliječ i drugo – naglasio je Jašić u izjavi za Fenu.

Naglasio je nedovoljni interes i edukaciju u pčelarstvu dodajući da je edukacija o praktičnom pčelaranju praktično svedena na edukaciju u okviru pčelarskih udruženja.

-Osnovni uslov da bi napravili ozbiljnu promjenu u društvu, u nekoj djelatnosti i najmoćnije oruđe promjene je edukacija i to je jedna od poruka kongresa svake godine – dodao je Jašić.

Potreba za edukacijom biće naglašena i u rezoluciji koju će na kraju kongresa usvojiti učesnici. Uz to, naglasiće potrebu za većom participacijom profesionalnih pčelara i da se njime bave i mlađe osobe, kao i da se razvijaju pčelinji proizvodi, mobilno pčelarstvo, kao i regionalna saradnja.

Između ostalih, teme dvodnevnog kongresa biće terapija pčelinjim otrovom, moguće tehnike za otkrivanje patvorenog meda, pesticidi otkriveni u dodatku za pčele, potencijalni terapeutski učinak derivata, proteinsko gladovanje pčela kao posljedica klimatskih promjena, marketinški aspekti standardizacije kvalitete proizvoda na tržištu.