i pored poskupljenja

Pčelari s područja Srebrenice zadovoljni ovogodišnjim prinosima meda

l_2f1eca05078051ea4629a38d40e5ecc3

“Ova godina je jako dobra i mnogo pčelare je iznenadila. Imali smo dobar prinos meda, ali tek sad problem nastaje kada treba pčele zazimiti”

Dugogodišnji pčelar Samedin Malkić, koji posjeduje 50 košnica na području Srebrenice, zadovoljan je ovogodišnjim prinosima meda, ali ističe da je ova godina teška i za pčelare zbog poskupljenja repromaterijala.

-Ova godina je jako dobra i mnogo pčelare je iznenadila. Imali smo dobar prinos meda, ali tek sad problem nastaje kada treba pčele zazimiti. S druge strane, ova godina je i veoma teška za pčelare zbog poskupljenja. Primorani smo podići cijenu meda zbog poskupljenja repromaterijala. Cijena kilograma meda je 25 KM – rekao je za Fenu Malkić.

Ističe da je med s područja Srebrenice najkvalitetniji, navodeći da to područje posjeduje ogroman prirodni potencijal za pčelarstvo zbog čistog okoliša i bogatstva raznovrsnog prirodnog bilja.

– Naš med je najkvalitetniji zbog čiste prirode, jer nema u okolini zagađivača. Imamo 100 posto prirodni med. Moje mišljenje je da su mušterije jako zadovoljne, jer med redovno kupuju. Med prodajem u Sarajevu i na području naše opštine. Potražnja je velika i do zime će sav med biti prodat – rekao je Malkić.

Učestvovao je na sajmovima meda i dobitnik je zlatnih medalja za kvalitet. Ove godine planira učestvovati na sajmu meda u Tuzli i Brčkom, a želja mu je učestvovati i na sajmu meda u Novom Sadu u Srbiji.

Ovaj srebrenički pčelar smatra da se pčelarstvom treba baviti prije svega iz ljubavi.

– Rad i trud se vremenom isplate, ali svaki početak je težak i zahtjevan. Najlakše je nabaviti košnice, ali treba da se radi konstatno da bi se opstalo. Opasne bolesti pčele dobijaju zbog nedovoljne pažnje – smatra Malkić.

Također je mišljenja da je pčelarstvo grana koja nije mnogo razvijena na tom području te da se u nju jako malo ulaže.