Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konferencija u sarajevu

Pčelarstvo je grana koja može smanjiti siromaštvo

pcelarstvo – sarajevo

Tokom kongresa izlaganjima će se predstaviti 111 autora, s oko 40 radova iz više zemalja i različitih govornih područja. U Zborniku ima pet kvalitetnih članaka, 33 sažetka, a tokom kongresa u trajanju od dva dana održat će se 27 predavanja

Gotovo 200 učesnika iz Bosne i Hercegovine i svijeta okupilo se na dvodnevnom Kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je otvoren danas u Sarajevu.

Na skupu će biti prezentirani radovi iz oblasti razvoja pčelarstva u različitim segmentima, a naglasak radnog dijela Kongresa bit će na apiterapiji i standardizaciji pčelinjih proizvoda.

Kongresu prisustvuju pčelari i prerađivači pčelarskih proizvoda, predstavnici općinskih, kantonalnih i entitetskih udruženja i pčelarskih saveza, naučni i akademski radnici i predstavnici obrazovnih institucija te predstavnici veterinarskih i poljoprivrednih zavoda i instituta.

Skupu prisustvuju i istraživači sa Univerziteta u Yorku (Ujedinjeno Kraljevstvo) koji će govoriti o mogućnostima prijenosa znanja stečenih izučavanjem ponašanja pčela.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić otvorio je današnji kongres naglašavajući da ovaj segment privrede ima veliki potencijal, te je najavio nastavak podrške kako bi med iz Bosne i Hercegovine bio prepoznatljiv na tržištima regije i svijeta.

Predsjednik Organizacionog odbora Kongresa pčelarstva Muamer Mandra kazao je Feni da su prethodna tri kongresa održana u Tuzli, Gradačcu i Bihaću, dodajući da iz godine u godinu interesiranje za ovu struku raste.

Napomenuo je da u regiji jugoistočne Evrope ne postoji ovako važan skup s međunarodnim učešćem o ovoj grani privrede, a misija Kongresa je da ujedini sve zainteresirane u prezentaciji znanja koja će biti korištena za razvoj pčelarstva i ruralnih područja općenito.

Ocijenio je da je ova grana privrede nedovoljno iskorištena, a postoji veliki potencijal. Godišnja konzumacija meda je 5.000 tona, uvozi se 300 tona meda, dok se izvozi tek između 15 i 20 tona, a uvozi se med lošije kvalitete.

– Potrebno je institucionalizirati i ujediniti pčelare te im pomoći da prate svjetske trendove u pčelarstvu – mišljenja je Mandra, koji je kao problem iznio neuvezanost pčelara kada je u pitanju proizvodnja i prodaja meda, kao i patvorenje meda zbog čega smatra da su kongresi mjesta gdje se razgovara o rješavaju tih problema.

Profesor i član Organizacionog odbora Kongresa Midhat Jašić u razgovoru za Fenu kaže da pčelinji proizvodi imaju svoj lanac vrijednosti koji čine svi sektori podrške pčelarstvu.

Naglasio je da pčelarstvo može poslužiti za smanjenje siromaštva posebno u ruralnim dijelovima BiH, jer ukoliko se posjeduje 60 košnica kojima se dobro upravlja, od toga može živjeti četveročlana porodica godinu dana.

Iznio je podatak da u BiH ima oko 5.000 pčelara koji imaju oko 300.000 košnica, a tu je 80 društava koja okupljaju pčelare, ali koja nisu kompaktna i organizirana što je potrebno mijenjati.

Tokom kongresa izlaganjima će se predstaviti 111 autora, s oko 40 radova iz više zemalja i različitih govornih područja. U Zborniku ima pet kvalitetnih članaka, 33 sažetka, a tokom kongresa u trajanju od dva dana održat će se 27 predavanja.

Učesnici Kongresa pozdravili su priliku za razmjenu znanja i edukacije, te poručili da će im ovogodišnji susreti i predavanja koristiti u razvoju biznisa i rastu proizvodnje.