Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika srpska

Pekari digli cijene, pita i jogurt više nisu za svačiji džep. Najavljena nova poskupljenja

pekara
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Ilustracija

Građani smatraju da su poskupljenja neopravdana i da se traže izgovori za novi rast cijena

Pekari u RS-uoj digli su cijene za 10 posto. Pita i jogurt od pet maraka nisu više doručak za svačiji džep. Premijer RS-a Radovan Višković ogorčen je na poslodavce što rast cijena pravdaju rastom minimalca.

Ne može se desiti, kaže premijer, da su mlijeko i hljeb jeftiniji u Italiji nego u RS-u u kojoj su manje plate. Podsjeća da Vlada pomaže poslodavce sa 420 miliona maraka godišnje. Zbog toga je naredio Inspektoratu – brutalne kontrole.

Svađa premijera i poslodavaca

Poslodavci odgovaraju da nisu kriminalci da im se prijeti brutalnim kontrolama. U završnim računima se, kažu, vidi da li ostvaruju ekstra dobit. Ističu da je neminovan rast roba za 10 posto, komunalija 30 posto i zanatskih usluga do 50 posto.

– Priča o nerealnom bogaćenju nema smisla, jer se u završnim računima plaća porez na dobit. Premijer treba da se bavi borbom protiv sive ekonomije i neplaćanjem poreza, a ne svađajući se sa poslodavcima. U ovom slučaju svađa trgovce sa građanima, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske, piše BHRT.

Građani smatraju da su poskupljenja neopravdana i da se traže izgovori za novi rast cijena.

– Dok god imamo slobodno formiranje cijena, smatramo da je nebo granica koliko može da raste i koliko će u krizi itekako dobro profitirati, smatra Murisa Marić, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Don”.

Analitičari: Nema lova u mutnom

Ekonomski analitičari smatraju da je djelimično poskupljenje opravdano, jer s rastom ulazne cijene proizvoda, u kojoj je i cijena rada, raste i izlazna cijena roba i usluga. To ne znači da nema lova u mutnom.

– Otvaranje prostora za špekulacije, manipulacije od strane pojedinaca, proizvođača koji na talasu promjena koristeći nepažnju institucija i kupaca povećavaju znatno više svoje cijene i prave ekstra profit, navodi ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.

Tržišni inspektori su zbog prekoračenja marži i drugih nepravilnosti u marketima na osnovne namirnice izdali prekršajnih naloga u iznosu od 150.000 maraka.

– Neisticanje cijena, lažne cijene, nepridržavanje cijena, istaknu jednu, a kucaju drugu cijenu, deklaracije, nepoštovanje marži. Novčane kazne nisu ni male. Za privredna društva 10.000 i 5.000 za odgovorno lice, a za manje radnje preduzetničke 6.000 KM, ističe Radivoje Gavrić, glavni tržišni inspektor u Inspektoratu RS.

Iz Inspektorata Republike Srpske su najavili uskoro novu uredbu o ograničenju marži, koja će za razliku od dosadašnje obuhvatiti veći asortiman proizvoda.