Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bh. proizvođači u problemima

Nikad lošiji izvoz peleta i ogrjevnog drveta, kupci iz EU trajno izgubljeni

pelet
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Gdje će se zaustaviti cijena peleta?

“Cijena tone peleta ove sezone kreće se od 500 do 580 KM, što je realan iznos u odnosu na troškove koje imamo”, naveo je Ivanović

Potražnja za peletom i ogrjevnim drvetom, kako na domaćem tako i na stranom tržištu, jako je loša, a osim tople jeseni, glavni razlog izvoza na kapaljku jesu, tvrde domaći proizvođači, izgubljeni kupci u Evropskoj uniji koji su lani, kada je Bosna i Hercegovina spustila rampu za plasman ogrjeva, pronašli nove dobavljače, piše Večernji.ba.

Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je da na pragu grijne sezone domaće firme imaju vrlo malo upita kupca te je samim tim i prodaja loša.

– Dani su topli, a i prošla zima je bila dosta blaga pa je kupcima ostalo peleta, a sada su samo dokupili dio. Kada zahladi, vjerovatno će doći do naglog rasta potražnje, ali i to ćemo vjerovatno amortizirati vrlo brzo jer imamo kapacitete.

Do problema može doći jedino ako zima počne naglo pa se onemogući sječa u šumi i tada ne bismo imali sirovine. Cijena tone peleta ove sezone kreće se od 500 do 580 KM, što je realan iznos u odnosu na troškove koje imamo – naveo je Ivanović.

Dodaje da su ipak najveći problem izgubljeni kupci na tržištima Italije, Slovenije, Austrije koje ne mogu vratiti.

– Vrlo sporo uspostavljamo kontakte s kupcima koje smo izgubili zbog zabrana izvoza peleta tokom prošle godine. S druge strane, Evropska unija je uspjela podići svoje proizvodne kapacitete.

Oni su ove godine instalirali kapacitete od dva i pol miliona tona, što će nama i u godinama koje dolaze svakako praviti probleme. Uslijed svega toga potražnja na inotržištu pala je i do 40 posto – rekao je Ivanović i naveo da ima proizvođača koji su zbog smanjene potražnje zatvorili proizvodne pogone.

Potražnja raste: Koliko trenutno košta pelet, drvo, ugalj i lignit

Iako noćne temperature uveliko najavljuju zimu, potražnja za ogrjev om krajem septembra, a posebno u prvim danima oktobra, značajno raste. Visoke cijene jedan su od razloga zbog kojih veliki broj građana kasni s nabavkom.

No, naruku im ide lijepo vrijeme koje se najavljuje i za naredne dane.

– Cijena peleta u ovom trenutku je čak i do 20 posto niža u poređenju s prošlom godinom. Prošle godine se cijena peleta u ovom periodu kretala od 640 do 700 KM. Sada je od 500 do 520 KM po toni. Cijena iscijepanog drveta je 150-165 KM po paleti, dok je cijena tone mrkog uglja 285 KM po toni. Jedini energent koji je poskupio je lignit, koji je skuplji za 20 posto. Umjesto prošlogodišnjih 195 KM, cijena je sada 235 KM po toni – kazao je Muhamed Helać iz firme “Drvosječa”.

ogrjev pelet drvo pomoć eu
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U ovoj kompaniji kažu da će cijene ogrjeva zavisiti i od globalnih kretanja, ali i same inflacije.

Kako je Helać naveo, u posljednjih godinu znatno je teže doći do sirovine. A, kako idemo u zimu, to postaje još teže.

Destabilizacija tržišta

– Faktori koji su doveli do destabilizacije na ovom tržištu prošle godine su i dalje aktuelni. Cijena goriva konstantno raste, brojni faktori u proizvodnji su i dalje vrlo skupi zbog rata u Ukrajini, cijena industrijske električne energije koju koristimo u pogonima je konstantno u porastu, a s obzirom na to da drvoprerađivačka industrija upošljava deficitarno zanimanje, veliki je problem i radna snaga koja se za ove poslove sada vrlo teško nalazi – ističe Helać.