Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Peruško: Vjerovnici Agrokora postaju taoci Francka

20/05/2018

Vanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško prozvao je u nedjelju kompaniju Franck da kreira okruženje u kojemu svi vjerovnici Agrokora postaju taoci Francka koji se našao u problemima jer se ponašao kao Agrokorova banka, a ne kao proizvođač kafe.

“Prijavljeno je ukupno 58 milijardi kuna raznih potraživanja od Agrokora, no svi vjerovnici postaju taoci Francka, koji se zbog dugogodišnjih dubokih poslovnih veza s Todorićevim Agrokorom, pretvorio u jednog od njegovih najvećih domaćih finansijera”, rekao je Peruško u izjavi za medije nakon što je Franck jučer u priopćenju ponovno iznio optužbe na rad vanredne uprave za Agrokor.

Franck i njegova zamjenica Irena Weber prozvali su kompaniju Franck da priopćenjima i sudskim podnescima napadaju postupak vanredne uprave i svu svoju energiju usmjeravaju za rušenje nagodbe zbog svojih partikularnih interesa.

Loše poslovne odluke Francka iz prošlosti danas dolaze na naplatu, a krivicu zbog problema u kojima se nalaze pokušavaju prebaciti na vanrednu upravu te nas neutemeljeno prozivaju za nezakonito ponašanje, rekao je Peruško te istaknuo da je Franck samo jedan od 5700 vjerovnika Agrokora, prenosi Hina.

Peruškova zamjenica Irena Weber iznijela je nekoliko činjenica vezanih uz situaciju u koju je Franck dovela uprava te kompanije u odnosu na Agrokor.

“Franck je prijavio dug od 9,3 miliona eura (za prodaju robe Agrokoru), a već mu je plaćeno 6,8 miliona eura, što je 73 posto i iznad je prosjeka ostalih dobavljača”, istakla je Weber.

“No pravi problem Francka nisu ova potraživanja, već 59 miliona eura drugog duga nastalih na temelju finansijskih mjenica”, rekla je Weber i pojasnila da je riječ o periodu kada se Franck ponašao kao privatna banka Agrokora.

Franck je propustio u prethodnih godinu dana poduzeti vlastito finansijsko i vlasničko restrukturiranje, a svu svoju energiju usmjerava na rušenje nagodbe zbog svojih partikularnih interesa, rekla je Weber i dodala da Franck i danas ostvaruje gotovo trećinu svog cjelokupnog prihoda upravo kroz grupu Agrokor.

S Franckom, poručila je, vanredna uprava neće prestati razgovarati, ali isto tako neće dozvoliti da Franckove finansijske mjenice, jer o tome je riječ, za koje su regresno pravo potpisivali pod punom poslovnom odgovornošću, ugroze postizanje nagodbe svih vjerovnika.

Peruško se osvrnuo i na poziciju oko vjerovničkog vijeća koje je bilo jedna od tema napada iz Francka na vanrednu upravu.

Istaknuo je da je vanredna uprava željela formirati stalno vjerovničko vijeće, ali zbog međusobnih taktičkih igara među vjerovnicima, pri čemu je Franck konkretno osporio grupe koje su predložili, to vijeće do sada nije formirano.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.