Pet novih startupa u Inkubatoru Fondacije Mozaik

fondacija mozaik

Na manifestaciji “Demo Day I” 20 mladih ljudi iz 11 bh. gradova predstavili su svoje poslovne ideje pred žirijem Fondacije Mozaik.

To je bila prilika za 10 timova da u pet minuta objasne poslovni model biznisa koji žele razviti. Govorilo se o proizvodima i uslugama koje planiraju ponuditi tržištu, njihovim klijentima i korisnicima, finansijskim planovima i, najvažnije, utjecaju njihovog biznisa na lokalnu zajednicu i društvo općenito.

Svi biznisi su prethodno prošli proces mentorske podrške Inkubatora društvenih biznisa Fondacije Mozaik, gdje su s mentorima napravljeni istraživanja tržišta i analiza konkurencije, sastavljen finansijski plan i detaljnije definisan poslovni model baziran na društvenom poduzetništvu.

Tokom “Demo Daya” iskusni žiri sastavljen od Mozaikovog menadžmenta i profesionalaca u polju društvenog poduzetništva pažljivo je saslušao sve prezentacije prije donošenja konačne odluke.

Pet timova uspjelo je dokazati tržišni potencijal svoje ideje i time sebi osigurati investiciju u iznosu do 3.000 KM, a to su: Lahor – Mostar, PetWet – Novi Grad/Banja Luka, Dekorativni jastuci – Breza, Vilenski čaj – Kotor Varoš, te Nanine zdrave slastice – Mostar.

Novac će timovi koristiti za izgradnju i testiranje prototipa svog proizvoda ili usluge. Osim podrške u dizajnu i testiranju prototipa, Inkubator društvenih biznisa Fondacije Mozaik nastavit će pružati mentorsku podršku u segmentima proizvodnje, prodaje, marketinga, finansija i pravnih pitanja.

Sve aktivnosti dio su pripreme za sljedeći korak – “Demo Day II”, koji će u aprilu 2018. dati priliku ovim timovima da dokažu poslovni potencijal svoje ideje i izbore se za investiciju od 15.000 KM za registraciju firme i izlazak na tržište BiH, saopćeno je iz Fondacije Mozaik.