Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

belgija

Piloti Ryanaira idu u štrajk: “Problem je radno vrijeme i plate”

Ryanair
Foto: Unsplash

“Teško je procijeniti koji će letovi poletjeti, a koji ne”

Piloti Ryanaira u Belgiji će stupiti u štrajk za vikend 15. i 16. jula. Prije nekoliko dana sindikati ACV Puls i CNE, te sindikat pilota Beca, uputili su ultimatum menadžmentu Ryanaira o uslovima rada, ali dogovor nije postignut, javlja belgijska novinska agencija Belga.

Spor je nastao nakon što je Ryanair navodno obavijestio svoje pilote u Belgiji da želi otkazati kolektivni ugovor o radnom vremenu i odmoru. Predstavnici pilota kažu da je to nezakonito.

Plate su također problem. Na početku korona krize, piloti su pristali na smanjenje plata za 20 posto, koje je i dalje na snazi. Prema navodima sindikata, menadžment odbija da razgovara o okončanju ovog smanjenja “uprkos povratu ogromnog profita”.

– Nema se o čemu pregovarati. Zakon se mora poštovati – kaže Didier Lebbe iz sindikata CNE.

– Pitam se zašto, u ustavnoj državi, dozvoljavamo multinacionalnoj kompaniji poput Ryanaira da krši zakon. Ne radi se čak ni o pregovaranju o novim prednostima – kazao je on.

Uticaj štrajka na turiste tokom vikenda od 15. do 16. jula nije jasan.

– Teško je procijeniti koji će letovi poletjeti, a koji ne. Nisu na svim letovima koji lete iz Charleroia belgijski piloti – kaže Hans Elsen iz sindikata ACV Puls za VRT NWS.

Elsen savjetuje putnicima da paze na web stranicu aerodroma.

– Oni će biti prvi koji će biti obaviješteni. To će biti najranije u srijedu, jer Ryanair daje obavijesti samo 48 sati unaprijed – rekao je on.