Biznis

Goražde

Plastenike sa sistemom za navodnjavanje dobit će 35 poljoprivrednika

30/05/2020

Istakao je da je interesovanje poljoprivrednika bilo iznad očekivanog

U Gradskoj upravi Goražde potpisan je ugovor o nabavci i isporuci 35 plastenika od 50 metara kvadratnih i sistema za navodnjavanje sa montažom za potrebe poljoprivrednih proizvođača sa područja Goražda.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Muhamed Ramović i vlasnik firme „Plastenici – Prometal“ iz Gračanice Ermin Grbić. Riječ je o projektu podrške razvoju plasteničke proizvodnje, za koji je sredstva u iznosu nešto većem od 52.000 KM obezbjedila Vlada FBiH, dok je Grad Goražde putem javnog poziva izvršio odabir korisnika.

Gradonačelnik Ramović podsjetio je da su pravo za učešće u projektu imale socijalno i materijalno ugrožene osobe i mlade osobe sa područja Grada Goražde, koje posjeduju vlastito poljoprivredno zemljište ili njihovi uži članovi porodice, kao i zemljište iznajmljeno u zakup u neposrednoj blizini stambenog objekta u kojem stanuju.

Istakao je da je interesovanje poljoprivrednika bilo iznad očekivanog.

– Apliciralo je 76 poljoprivrednika što nas je jako iznenadilo, obzirom da se prošle godine za raspisanih 20 plastenika javilo 19 poljoprivrednika. Znači da u ovoj godini imamo veliko interesovanje ljudi da se bave poljoprivredom što nam je veoma drago. Sa kompanijom iz Gračanice prvi put sarađujemo, a obaveza poljoprivrednih proizvođača, njih 35 koji su prošli na javnom pozivu jeste učešće sa 10 posto – istakao je gradonačelnik Goražda.

Dodao je da je raspisan novi javni poziv za dodjelu još jedanaest plastenika poljoprivrednicima.

Iz firme „Plastenici – Prometal“ najavili su da će posao obaviti u narednim danima.

-Naša firma posluje u okviru firme Nermaris d.o.o i jedan smo od vodećih proizvođača plastenika u BiH. Ovaj projekat će biti implementiran u narednih desetak dana a radi se od 35 plastenika površine po 50 m2. Vjerujemo da će u budućnosti biti još ovakvih i sličnih projekata – kazao je vlasnik firme „Prometal –plastenici“ iz Gračanice Ermin Grbić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.