Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plata je 1.300 KM, ali radnici iz BiH uglavnom zaobilaze hrvatsko primorje

konobarica

Hrvatskoj trenutno ne nedostaju samo sobarice, čistačice, konobari i kuhari, već i menadžeri u turizmu, potvrđeno je za Fokus.ba u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Ove se godine procjenjuje da će tokom turističke sezone za rad u sektoru turizma Hrvatske trebati preko 20 hiljada radnika.

Nedotatak radne snage sada je već hronični problem ne samo za Hrvatsku već i za neke druge evropske zemlje – Mađarsku, Austriju i Njemačku.

“Prema našim informacijama, u trendu je smanjenje broja dolazaka radnika iz BIH s obzirom na to da su se kao i radnici iz Hrvatske masovno iselili u razvijene zemlje EU radi bolje plaćenih poslova”, naveli su za Fokus.ba iz HGK-a.

Radnike iz BiH ne mogu više privući ni novci koje nude hrvatski ugostitelji. Riječ je o mnogo većem iznosu od prosječne plate u BiH. Primjerice, prosječna plata u sektoru pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane iznosi preko 5.000 kuna, što je više od 1.300 KM.

“Plaće i uvjeti rada zasigurno predstavljaju važan čimbenik zbog kojeg su nezaposlene osobe nemotivirane prihvatiti poslove za kojima postoji povećana potreba te se odlučiti na prekvalifikacije i druge oblike osposobljavanja za obavljanje tih poslova”, rekli su za Fokus.ba iz Zavoda za zapošljavanje Hrvatske.

U HGK-u ističu da je sektoru turizma u Hrvatskoj potrebna temeljita reforma.

“Već duži niz godina ključni sudionici iz privatnog sektora u turizmu naglašavaju potrebu sistemskog rješavanja problema ljudskih potencijala u turizmu predstavnicima institucija zaduženima za ta pitanja. HGK je u veći broj navrata naglasila potrebu sistemskog rješavanja ovog problema kroz kratkoročne i dugoročne mjere kao što su potpisivanje bilateralnih sporazuma s nekim od susjednih zemalja, porezno rasterećenje te uvođenje dualnog sistema strukovnog obrazovanja u kojem bi HGK bila jedan od posrednika između poslodavaca i obrazovnog sistema. Kao pozitivan primjer treba istaknuti da su hotelijeri porezno rasterećenje davanja za smještaj i topli obrok u 2018. godini usmjerili na povećanje plaća radnika”, naveli su.

Dodaju da hrvatski turizam eksponencijalno raste i taj rast prati dodatna potreba radne snage.

“Naime, samo u ovoj godini planira se više od 900 miliona eura investicija u turizam i otvaranje više desetaka hotela visoke kategorije”, istakli su iz HGK-a.

Kako bi se sezona odradila nesmetano i bez pada kvalitete usluge osigurana je kvota za uvoz radne snage za različite sektore i grane pa tako i za turizam u broju od 4660 radnih mjesta.

Zakonom o strancima propisano je da državljanin treće zemlje može raditi u Republici Hrvatskoj na temelju dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada, ako Zakonom nije drugačije propisano.

Dozvola za boravak i rad je jedinstvena dozvola kojom se državljaninu treće zemlje dozvoljava privremeni boravak i rad u Republici Hrvatskoj. Također, dozvola za boravak i rad izdaje se na temelju godišnje kvote i izvan godišnje kvote.

Iz Zavoda za zapošljavanje Hrvatske ističu da je u prva četiri mjeseca 2018. traženo  24.204 radnika za rad u sezoni u različitim djelatnostima.

“Najviše su traženi radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te djelatnosti trgovine na veliko i malo, ukupno 16.373 radnika, i to uglavnom konobara, prodavača, sobara, čistača, kuhara, kuhinjskih radnika, pomoćnih kuhara, pomoćnih konobara, recepcionara, turističkih animatora i dr.”, istakli su.