Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Platforma ‘16+1’ predstavlja most između Kine i evropskih zemalja

kina – Platforma 16+1

Savjetnik u odsjeku za evropske poslove Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CEE) Wang Wengang kazao je danas da aktivnosti u okviru Platforme „16+1“ za saradnju Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope predstavljaju most koji se gradi između Kine i evropskih zemalja.

Podsjetio je da je Platforma “16+1“ inicirana prvim ekonomskim i trgovinskim forumom Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u junu 2011. godine u Budimpešti te da je inaugurirana 2012. u Varšavi.

Wang je na pres-konferenciji napomenuo da je ovo treća posjeta delegacije novinara iz zemalja centralne i istočne Evrope Kini te istakao da su ovakve vrste posjeta budućnost Platforme “16 +1“.

Izrazio je nadu da su novinari tokom posjete vidjeli promjene u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji te da su mnogo naučili i da će svoja iskustva i saznanja prenijeti zemljama iz kojih dolaze, javlja izvještač Fene.

Također, istakao je da je Platforma tokom posljednje četiri godine postala “jaka mašina” za uspostavljanje odnosa između Kine i Evropske unije te da tokom narednih pet godina saradnju sa evropskim zemljama žele podići na najviši nivo.

Podvukao je da je potpuno uvjeren u budućnost mehanizama Platforme „16+1“

Osvrnuo se i na ekonomsku saradnju u okviru „Platforme 16+1“, ocijenivši vanjskotrgovinsku razmjenu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope umjerenom.

Naveo je da je obim te vanjskotrgovinske razmjene u 2013. iznosio oko 55 milijardi dolara, 2014. godine 60 milijardi, dok je 2015. smanjen na 56, 2 milijarde dolara.

– Tokom prva tri mjeseca ove godine obim vanjskotrgovinske razmjene iznosio je 13, 2 milijardi dolara, dok su investicije zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu iznosile 1, 2 milijarde dolara – dodao je.

Također, napomenuo je da je “Platforma 16+1” imala i ulogu u promoviranju novog „Puta svile“.

Novinarima, čiju je posjetu Kini organizirao Sekreterijat za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, obratio se i Generalni direktor Odsjeka za granične i okeanske poslove Ministarstva vanjskih poslova Kine Ouyang Yujing.

Govoreći o stavu Kine o pitanju slobodne plovidbe u Južnokineskom moru, istakao je da Kina poštuje slobodu plovidbe, ali da se protivi da to pitanje bude iskorišteno kao izgovor za ugožavanje njenog suvereniteta.

Stav Kine je, naglasio je Yujing, da se ovo pitanje treba rješavati u skladu s principima međunarodnog prava te da Kina svim zemljama omogućava slobodnu plovidbu Južnokineskim morem.

Kao dokaz za to, naveo je da godišnje u tim vodama plovi 155.000 brodova.

Odbacujući kritike Sjedinjenih Američkih Država kada je riječ o slobodnoj plovidbi u Južnokineskom moru, istakao je da Amerikanci ne koriste redovne plovne puteve već da plove veoma blizu kineskih teritorijalnih voda.

Dodao je da se Kina ne slaže s Japanom, Vijetnamom i Filipinima o pitanju pomorske granice i zona odgovornosti u Južnom kineskom i Istočnom kineskom moru.

Kad je riječ o situaciji u Siriji, istakao je da Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ovom pitanju pridaje dužnu pažnju, jer želi mir i stabilnost toj regiji.

Također, naglasio je da Kina zajedno s međunarodnom zajednicom nastoji, kroz politički dijalog, stvoriti uslove za mir i stabilnost.

Delegacija 32 novinara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Poljske, Letonije, Estonije, Češke Republike, Slovenije, Litvanije, Mađarske, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Rumunije, Bugarske te Hrvatske i Slovačke danas je posjetila i Internacionalni radio Kine (CRI).

Zamjenik Odjela za Rusiju i istočnu Evropu CRI-a Yufeng Sun pojasnio je da imaju 65 redakcija, između ostalih, i redakcije za Srbiju, koja pokriva Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju te redakcije za Bugarsku, Albaniju, Hrvatsku… u kojima se radi na jezicima tih zemalja.

Istakao je da CRI zapošljava 10.000 novinara te da imaju 40 kancelarija širom svijeta i da je njihov cilj da Kinu, njenu kultura, tradiciju i način života promoviraju širom svijeta.