Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razvojna agencija Žepče

Platforma “e-sajam.ba” pokazala se kao puni pogodak

Vizual-za-otvaranje-Sajma-Fb

Na platformi „e-sajam.ba“ već je održan i prvi online sajam tekstila u Bosni i Hercegovini

Inovativna online platforma „e-sajam.ba“, koju je razvila i nedavno u rad pustila Razvojna agencija Žepče, od samog početka rada bilježi značajnu posjetu. Platforma je razvijena u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta korisnika kroz uspostavu inovativnih i održivih treninga“. Aktivnosti su podržane u okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), koji podržava i finacira Vlada Švicarske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Na platformi „e-sajam.ba“ već je održan i prvi online sajam tekstila u Bosni i Hercegovini. Na ovom sajmu predstavljeno je 15 kompanija sa područja Žepča, Gračanice, Maglaja, Doboj Istoka, Tešnja, Olova i Zenice. U sklopu prvog online sajma tekstila uspješno je organizovana i online konferencija „Forumtex“, na kojoj su sudjelovati predstavnici tekstilnog sektora, obrazovnih institucija i podržavajućih institucija, a na kojoj se razgovaralo o savremenim modelima udruživanja, s ciljem utemeljenja platforme za dijalog i delegiranje inicijativa za podizanje konkurentnosti kompanija iz tekstilnog sektora.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče ističe da platforma „e-sajam.ba“ predstavlja puni pogodak, naročito uzimajući u obzir sve probleme koje je funkcioniranju privrede prouzrokovala pandemija koronavirusa, a među kojim je svakako i obustavljanje ili prolongiranje klasičnih sajamskih manifestacija.

„Digitalni kanali komunikacije i promocije nešto su što je odavno prepoznato kao nužnost u daljnjem razvoju privrede.Platforma „e-sajam.ba“, prije svega, osigurava svim korisnicima nove kontakte sa poslovnim partnerima, kupcima ili dobavljačima. Osim tekstila osigurana je mogućnost predstavljanja kompanija iz niza drugih sektora. Naša vizija je da „e-sajam.ba“ postane mjesto, ne samo promocije preduzeća iz BiH, već i mjesto gdje će njihovi predstavnici moći komunicirati ne samo između sebe, već i sa svim ključnim donosiocima odluka, što će ovoj platformi dati i dodatnu vrijednost, kao privrednoj platformi na kojoj će se artikulirati prijedlozi i inicijative privrede, a sve s ciljem dodatnog razvoja i stvaranja nove vrijednosti kroz unaprijeđenje poslovanja i otvaranje novih radnih mjesta“, istaknula je Janko.

Razvojna agencija Žepče osnovana je prije deset godina od strane Općine Žepče, s ciljem da proaktivno djeluje sa ostalim akterima lokalnog ekonomskog razvoja na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i boljih životnih uvjeta za stanovnike općine Žepče. Glavni fokus je na razvoju start up poduzeća i jačanju konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz primjenu inovativnih modela razvoja i izgradnju poduzetničke infrastrukture. Do sada je Agencija implementirala 24 infrastrukturna i 31 razvojni projekt, ukupne vrijednosti većoj od 8 milijuna KM. U sklopu Agencije već dvije godine djeluje i Centar poslovnih kompetencija Žepče. To je prvi i jedini centar u BiH ovakve vrste, a fokusiran je na razvoj i pružanje specijaliziranih usluga u sektorima drvo prerade i tekstilne industrije.