Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plenković o “Agrokoru”: Što prije predložiti novu vanrednu upravu

plenkovic

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Vlada trenutno sprovodi konsultacije kako bi što prije predložila Trgovačkom sudu imenovanje nove vanredne uprave u koncernu “Agrokor”.

Plenković je rekao da će Ante Ramljak, koji je podnio ostavku na poziciju povjerenika hrvatske Vlade za “Agrokor”, do imenovanja nove vanredne uprave nastaviti posao.

“Vodićemo računa da nova uprava bude kompetentna i stručna, da ima sve potrebne vještine i nastavi proces u koji smo uložili ogroman politički kapital”, rekao je Plenković.

On je dodao da će biti nastavljen proces vanredne uprave u “Agrokoru” i nagodbe sa povjeriocima u vezi sa njihovim potraživanjima.

“Cilj je bio dobrobit zaposlenih i privrede, a donošenjem zakona o vanrednoj upravi u ‘Agrokoru’, kada je Ramljak došao, postignut je ključni cilj – realizacija novog kredita kako bi ‘Agrokor’ osigurao plate zaposlenima, isporuku robe i cijela se situacija stabilizovala”, rekao je Plenković hrvatskim medijima.

On je dodao da je ostavka Ramljaka pravilan potez i da situacija u “Agrokoru” nije ugodna.

“Naše odluke biće u najboljem interesu. Vlada razgovara i sa privremenim savjetom povjerilaca, kreditorima, konsultantima i svima koji su vezani za uspjeh procesa nagodbe, restrukturisanja, održanja radnih mjesta”, rekao je Plenković.

On je dodao da će Vlada nastojati da taj proces bude završen u zakonskom roku, do 10. jula.

Pojedini hrvatski mediji su objavili da su kandidati za novog vanrednog povjerenika Vlade za “Agrokor” bivši predsjednik uprave “Podravke” Zvonimir Mršić, Fabris Peruško iz uprave “Tiska” i član vanredne uprave za “Agrokor”, zadužen za finansije.

Ramljak je podnio ostavku na mjesto povjerenika Vlade Hrvatske za “Agrokor” zbog stalnih napada i pritisaka. On je prije dvije sedmice svu dokumentaciju o savjetnicima tog koncerna donio hrvatskom premijeru, koji je naredio analizu.

Predaja dokumentacije je uslijedila nakon izbijanja afere u kojoj je otkriveno da je kompanija u kojoj je Ramljak radio prije preuzimanja funkcije povjerenika dobijala 250.000 kuna /33.600 evra/ sedmično za usluge glavnog savjetnika u procesu restrukturisanja “Agrokora.