Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poboljšani uslovi stanovanja kroz projekat energetske efikasnosti

Slika

Vrijedna porodica Bijelić iz mjesta Turija, općina Lukavac već dugi niz godina, malo po malo, dograđuje svoj dom. U objektu je ranije urađeno centralno grijanje, ali su zbog nepostojanja adekvatne toplotne izolacije, da bi postigli potrebnu zagrijanost prostorija, trošili velike količine drveta kao osnovnog energenta.

Uradili toplotnu izloaciju

Rješenje ovog problema pronašli su u Partner mikrokreditnoj fondaciji, koja je razvila strategiju kreditiranja energetske efikasnosti i za to uvela poseban kreditni proizvod namijenjen individualnim domaćinstvima u BiH.

Bijelići su korisnici Partnerovih mikrokredita već dvanaest godina i za Partner imaju samo riječi hvale:

„Mi smo zaista prezadovoljni Partnerovomuslugom i kreditima, ali smo ipak najviše zadovoljni kreditnim službenicima, koji nam uvijek izađu u susret i olakšaju proces, koliko god je to moguće“.

Bijelići su posljednji kredit koristili da bi postavili termoizolaciju i fasadu na zidove kuće.

„Prije oblaganja kuće smo za grijanje trošili jako puno energenata, dok je sa izolacijom i fasadom, situacija drastično promijenjena. Nismo precizno mjerili, ali mislim da trošimo i do 40 posto manje uglja. Situacija je puno bolja i ljeti, gdje je unutrašnjost kuće veoma ugodna. Vjerujte da smo iznenađeni pozitivnim efektima ugradnje toplotne izolacije“.

Pozitivni efekti od projekta Partner mikrokreditne fondacije

„Uz one ekonomske, energetske i ekološke razloge koji se stalno pominju, ja bih dodala i estetske, jer obložena kuća sa urađenom fasadom ljepše izgleda, produžiće se rok trajanja zidova, a poznato je da termoizolacija mnogo koristi i tokom ljeta“, ističe Medina Bijelić.

Projekat Partner mikrokreditne fondacije ne završava se samo odobravanjem kredita i planiranim radovima, nego se unošenjem postojećih parametara potrošnje energije i podataka o realiziranim mjerama energetske efikasnosti, posebnim programom izračunavaju uštede primarne energije i smanjenje emisije CO2.

Partner mikrokreditna fondacija pruža usluge mikrokreditiranja u Bosni i Hercegovini. Kreditne operacije su započele u aprilu 1997. godine uz podršku Mercy Corps/Scottish European Aid.

Partner MKF ima 60 ureda koji su raspoređeni na cijeloj teritoriji BiH. Misija Partnera je pružanje finansijskih usluga ekonomski aktivnoj populaciji koja ima otežan ili koja nema pristup komercijalnim izvorima finansiranja.

Partner je neprofitna organizacija koja sav višak prihoda nad rashodima usmjerava u plasiranje novih kredita u Bosni i Hercegovini. Plasiranjem kredita, Partner mikrokreditna fondacija, ispunjava i svoje socijalne ciljeve direktno utičući na zaposlenost i stvaranje novih radnih mjesta.

Više o Partner mikrokreditnoj fondaciji možete saznati na: www.partner.ba.