Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trebinje

Pobuna radnika na jugu BiH, niko više neće da radi za 500 KM

radnici

Ono što Trebinjcima daje novu volju da počnu da rade u Dubrovniku je i to što sve veći broj tamošnjih poslodavaca radnicima nude stalno radno mjesto ili ugovor na devet mjeseci, nakon čega imaju pravo na tri mjeseca plaćeno i novi ugovor od naredne sezone

Radnici iz Trebinja više ne žele da rade za mizerne plate i u lošim uslovima rada, a zato je “najodgovorniji” Dubrovnik i konstantna potražnja radnika u ovom gradu na Jadranu.

Brojni Trebinjci su otišli preko granice ostavljajući trebinjske poslodavce koji su im godinama davali platu od 450 do 600 maraka, iako su na radnim mjestima provodili i do deset sati dnevno, piše Trebinjelive.

Radnik iz “Dubrovačkih vrtova Sunca” u Orašcu kaže da je velika sreća što je komšijama ponestalo radne snage, zbog čega više ne mora da moli trebinjskog gazdu za slobodan dan i povećanje plate.

– Čovjek kada radi deset sati dnevno, a zna da nema šanse da dobije više od 500 maraka i da nema ni petka, ni sveca, kod njega počne vremenom da se stvara napetost, nezadovoljstvo, a, pritom, s druge strane, i pritisak da mora da radi jer bolje nema. Sada je, srećom, drugačije – priča ovaj Trebinjac.

Kaže da u Dubrovniku ima fiksnu platu od 5.000 kuna, što je oko 1.250 KM, dok je od bakšiša u aprilu izašao dodatnih 500 maraka.

– Samo od bakšiša imam veću zaradu nego u Trebinju što mi izađe redovna plata. I onda dođe neko da me pita što sam otišao. Nemojte misliti da se lako odlučiti i otići u Dubrovnik, ali muka natjera – navodi ovaj Trebinjac.

A da u Trebinju fali sve veći broj radnika pokazuju i svakodnevni oglasi u kojima se traže novi radnici. Oglasi su otvoreni i po nekoliko sedmica, a novih radnika nema ni na vidiku. Prema prvim procjenama, u Dubrovniku trenutno radi između 1.100 i 1.300 Trebinjaca, a do juna se očekuje da taj broj pređe cifru od 1.500 radnika.

Ono što Trebinjcima daje novu volju da počnu da rade u Dubrovniku je i to što sve veći broj tamošnjih poslodavaca radnicima nude stalno radno mjesto ili ugovor na devet mjeseci, nakon čega imaju pravo na tri mjeseca plaćeno i novi ugovor od naredne sezone.

U Dubrovnik će uskoro otići i prvi ljekari i medicinske sestre iz Trebinja, koji čekaju da im nadležno ministarstvo u Zagrebu nostrifikuje diplomu, nakon čega će početiri raditi na Medarevu ili u službi hitne pomoći, kojima fali značajan broj medicinskog osoblja.