Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela Međunarodna konferencija o bankarstvu i finansijama

konferencija sarajevo334

Dvodnevna Međunarodna konferencija o bankarstvu i finansijama, koja je danas započela na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA), okupila je stručnjake u ovoj oblasti iz Malezije i BiH.

Konferenciju su organizirali Univerzitet u Sarajevu i Univerzitet Utara Malezija kao platformu za akademike i istraživače uz mogućnost prezentacije rezultata radova i istraživanja.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu (EFSA) Kemal Kozarić izrazio je zadovoljstvo da su s Utara univerzitetom iz Malezije domaćini pete Međunarodne konferencije o bankarstvu i finansijama.

– Na konferenciji je više od 30 učesnika iz Malezije i značajno nam je da imamo takvu saradnju zbog toga što je fakultet iz Malezije akreditovan s američkom akreditacijom kao što je i EFSA. Ovo je odlična prilika za naše studente i nastavnike i njihovu mobilnost, da radimo zajedno na istraživanjima, na projektima i vjerujem da će se ta saradnja nastaviti u više sektora – izjavio je Kozarić.

Malezija je poznata kao jedan od lidera u islamskom bankarstvu, dok u BiH postoji samo jedna banka koja radi po tim principima. Konferencija je, kako je dodao Kozarić, prilika za nova saznanja o konvencionalnom i islamskom bankarstvu, odnosno šta su njihove prednosti i razlike.

– Osnovna razlika je što konvencionalno bankarstvo cijeli rizik prebacuje na klijenta i uglavnom poslije ugovora banke i klijenta, klijent nosi najveći rizik, dok islamsko bankarstvo ima tu socijalnu dimenziju, dakle dijeli se rizik, idu zajedno u projekte i dobit i eventualni gubitak se dijeli – kazao je Kozarić.

Poznato je, dodao je, da je zabranjena kamata u islamskom bankarstvu, mada oni naplaćuju neke druge naknade, tako da s te strane to nije besplatno.

– Naša je također ideja da pošaljemo poruku da nije samo za klijente islamske vjere nego za sve klijente koji žele da se koriste tim servisom – dodao je Kozarić, napominjući da bi novi zakon o bankama trebao da stvori pravni okvir za islamsko bankarstvo.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Utara Yusnidah Ibrahim naglasila je značaj saradnje dvaju unveriziteta kako bi se vršila dodatna edukacija studenata jedne i druge države. Dodala je da će na konferenciji biti govora o korporativnim i međunarodnim finansijama, računovodstvu, upravljanju rizikom i osiguranju, ekonomiji razvoja i upravljanju bankama.