Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počela radionica projekta “JOB Lab”

PolazniciRadionicaJOBLab_fotoArhiva

U organizaciji Američke trgovačke komore u BiH, kompanije Telemach i Link Group – ITAcademy počela je prva radionica u okviru društveno korisnog projekta “JOB Lab”, s edukacijom učesnika o socijalnim i IT vještinama za pronalaženje posla namijenjene nezaposlenim osobama u BiH.

– U BiH je stopa nezaposlenosti veća od 30 posto, a osobe koje su nezaposlene nemaju adekvatne obuke i vještine koje su potrebne da bi bile konkurentne na tržištu rada. Radionice u okviru projekta koji smo pokrenuli pružit će nezaposlenima zaista kvalitetne edukacije i sigurni smo da će im pomoći u bržem pronalasku posla. Telemach će nagraditi najbolje polaznike iz svih osam radionica tablet uređajem – istakao je CMO kompanije Telemach Kenan Đonko.

Polaznike za prvu radionicu u Zenici, koji su bili obavezni proći niz testiranja, birala je Služba za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona i za edukacije kandidati su se mogli prijaviti uz ispunjavanje upitnika, kojim su pokazali da li zadovoljavaju sve preduslove potrebne za pohađanje edukacije.

– Organizator je prilikom odabira kandidata vodio računa o gender balansu, kao i prilagođavanju edukacije osobama s posebnim potrebama. Zainteresovanost koju je projekat ‘Job Lab’ probudio kod nezaposlenih lica registrovanih pri Službi za zapošljavanje ZDK bila je izuzetno velika i sa radošću iščekujemo realizaciju projekta u Zenici – kaže izvršna direktorica Američke trgovačke komore u BiH Violeta Čibukčić.

Svi polaznici “JOB Lab” radionice dobit će i vaučer za online kurs ECDL i mogućnost besplatnog školovanja, te dodatnu edukaciju i usavršavanje IT vještina po svjetskim standardima.

– Pored toga, od osam najboljih polaznika na kraju ćemo izabrati i pobjednika, koji će dobiti stipendiju za online školovanje na ITAcademy, u vrijednosti od 4.000 KM, za neko od najtraženijih IT zanimanja današnjice. Po uspješnom završetku školovanja polaznik ima mogućnost steći međunarodno priznate certifikate, a dobija i priliku za zaposlenje kod više od 300 kompanija iz regije sa kojim imamo saradnju – kazala je na početku radionice predstavnica ITAcademy Arijana Aladžuz.

Sve radionice projekta “JOB Lab” su besplatne i realizuje ih Inkubator društvenih inovacija “Munja” i omladinska platforma Hoću.ba.