Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeli radovi na tunelu Pečuj dugom 870 metara (VIDEO)

tunel

Radovi na dionici Koridora VC na dionici Drivuša-Klopče i Klopče-Donja Gračanica odvijaju se planiranom dinamikom uprkos činjenici da se radi o vrlo zahtjevnom terenu sa brojnim klizištima.

Radove na ovoj zahtjevnoj dionici u dužini od osam kilometara vrijednoj 107 miliona eura izvodi konzorcij Euroasfalt Strabag a trenutno su u toku pripremni radovi na ulaznoj strani tunela Pečuj koji će biti dug 870 metara.

U proteklom periodu najveći dio radova se odnosio na izradu i uređenje pristupnih saobraćajnica i izmještanje lokalnih puteva. Također radovi se izvode i na izradi pristupnih puteva za radne platoe vijadukata Babina Rijeka i Ričice.

Na otvorenoj trasi završena je izrada pristupnih puteva, a zbog kompleksnosti terena u pogledu geoloških uslova trenutno se izvode radovi na izradi dodatnih geoistražnih radova.

“Dinamika radova na Koridoru VC je naš prioritet i na ovoj dionici trenutno je angažovano više od 250 radnika. Trenutno se izvode i izuzetno složeni radovi na rasponskoj konstrukciji mosta Drivuša a betoniranje se izvodi na pomičnoj skeli”- naglasio je direktor JP Autoceste FBiH Đenan Salčin.

Prema njegovim riječima u pripremi je tender za izgradnju dionice autoputa od Tarčina do Mostara koja uključuje i izgradnju tunela Prenj.

Pripremne aktivnosti na izgradnji mostarske obilaznice su također u toku u skladu sa poslovnim planom JP Autoceste FBiH i intencijom povezivanja Koridora na relaciji Zenica-Sarajevo-Mostar-granica sa Hrvatskom.