Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počeo Sajam pčelarstva i pčelarske opreme „Bee Fest 2015“

pcela med

U Sarajevu je danas počeo Sajam pčelarstva i pčelarske opreme „Bee Fest 2015“ koji se tradicionalno održava na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović.

Ove godine svoju ponudu, do 13. septembra, predstavlja više od 60 pčelara iz BiH i regiona.

U okviru teme festivala „Pčelarstvo kao generator zapošljavanja“ tokom sajma bit će predstavljen pozitivan primjer kompanije Euro-Maxline, koja djeluje u okviru Fondacije „Snaga volje“.

Ta kompanija je u protekloj godine zaposlila više od 40 ljudi na poslovima proizvodnje košnica. U kratkom periodu postignut je odličan kvalitet proizvoda, uz cijene koje su vrlo konkurentne na tržištu. Daljnji koraci podrazumijevaju certifikaciju i izvoz, te širenje proizvodnog asortimana.

Bee fest, navode organizatori, ponosi se uspjesima naših pčelara koji imaju izvrsnost kvalitete i uspjeli su da izvezu med. O tome svjedoče primjeri pčelara iz Konjica koji su izvezli svoj med u Dansku, čime je otvoren izvoz našeg bh. na tržište EU, kao i japanske firme (Hvala) koja završava proceduru za izvoz prvih količina meda sa područja Trebinja. Ta kompanija je najavila svoju posjetu Bee festu radi uspostavljanja poslovne saradnje sa pčelarima iz BiH.

Osim te kompanije organizovane posjete sajmu najavljene su iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Tu je i primjer Apimeda koji nastavlja sa izvozom meda u Katar.

– Ovi i drugi slični primjeri potvrđuju vrhunski kvalitet našeg meda, a konačno je i dobra sezona omogućila da plasiramo malo veće količine – navode organizatori.

U prethodnoj godini USAID/Sida Farma i organizacija Žene za Žene International organizovale su seriju predavanja za žene koje se bave uzgojem ljekovitog bilja na području Ahmića, Tešnja i Jablanice. U okviru ovih edukacija 40 žena educirano je za proizvodnju meda.

Na sajmu meda građani mogu posjetiti Jasenku Živković iz Doboja, Sabahetu Mulavdić iz Žepca, Fatu Duranović iz Konjica i druge žene koje su zajedno sa svojim muževima već godinama prisutne u sektoru pčelarstva.