Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Počinje 19. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2016

sajam_otvaranje

Svečanom ceremonijom danas će početi 19. međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2016. Ovogodišnji partner Sajma je Republika Turska, pa će zamjenik premijera ove zemlje Numan Kurtulmus Sajam proglasiti otvorenim.

Osim Kurtumlusa, dolazak u grad na Neretvi najavile su i mnoge druge visoke državne delegacije. Tako će u Mostaru danas boraviti Kolidna Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Andrej Kisko, predsjednik Slovačke i Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Početak ceremonije otvaranja ovogodišnjeg Sajma gospodarstva zakazan je za 11 sati. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2016 biće otvoren od 12. do 16. aprila.

Na njemu će se ove godine na oko 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, na otvorenom i u zatvorenom, predstaviti izlagači iz 24 zemlje. Očekuje se da će sajamske štandove posjetiti oko 50.000 ljudi.

Planirano je da se, uz opštu sajamsku manifestaciju tokom koje će biti predstavljene sve grane privrede, ove godine održe i podsajmovi kao što su Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije te Sajam informacijskih tehnologija. Biće organizovano i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na različite teme. Na Sajmu turizma biće predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka i slavonska kuhinja.

Mostarski sajam gospodartsva i dolazak brojnih visokih delegacija iz regiona i Evrope iskoristiće članovi Predsjedništva BiH kako bi održali niz bilateralnih sastanaka. Planirano je da se tročlano bh. Predsjedništvo na čelu sa predsjedavajućim Bakirom Izetbegovićem sastane sa Kurtulmusom, zamjenikom premijera Turske, slovačkim predsjednikom Kiskom te crnogorskim Vujanovićem. Svaki od tri člana Predsjedništva BiH imaće odvojen sastanak sa srbijanskim premijerom Vučićem.

Kasno sinoć su dolazak turskog zamjenika premijera iskoristili Deniz Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, i Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, da se mimo protokola sastanu s njim. U razgovoru u kompleksu mostarske Koski Mehmed-pašine džamije proveli su pola sata.

Mostarski sajam gospodarstva po broju izlagača i posjetitelja jedan je od najuspješnijih u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da su nivo gospodarske proizvodnje u BiH, kao i njeno tržište, suviše mali da bi opravdali usko specijalizirane sajamske priredbe, Mostarski sajam je odlučio da domaćim i inostranim izlagačima iz različitih poslovnih područja omogući da, jedanput godišnje, svoja dostignuća pokažu na jednom mjestu.

Proizvodi iz metalske i građevinarske industrije, poljoprivredne i prehrambene oblasti, najnovija dostignuća iz automobilske industrije, oblasti visokih tehnologija, ali i ponuda uslužnih djelatnosti od bankarskih do turističkih, tradicionalno su zastupljeni na Mostarskom sajmu.

Mostarski sajam d.o.o. dio je mreže Asocijacije sajmova Jugoistočne Evrope.