Biznis

koridor 5-c

Počinje izgradnja tunela Zenica dugog skoro 2,5 kilometara (VIDEO)

09/12/2019

Evropska unija sufinansiraće projekat izgradnje dvije poddionice na Koridoru Vc

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johan Zatler prisustvovaće danas zvaničnom obilježavanju početka radova na izgradnji tunela Zenica u okviru izgradnje autoputa na Koridoru 5-C, na gradilištu tunela lociranom na poddionici Ponirak-Vraca.

Evropska unija sufinansiraće projekat izgradnje dvije poddionice na Koridoru Vc (Ponirak-Vraca/tunel Zenica i Tunel Zenica/Donja Gračanica) sa 31 milion eura bespovratnih sredstava, uz zajam EIB-a, EBRD-a, kao i sredstava koje je osigurala Bosna i Hercegovina.

Na ovoj poddionici najznačajniji je objekat tunel Zenica dužine 2.475 lijeva cijev i 2.420 metara desna cijev.

Tunel će skratiti put Zenica – Žepče za pet kilometara, a u sklopu njega će se graditi potputnjak i jedan hidrotehnički objekat za regulaciju potoka Ponirak.

Izgradnjom tih poddionica biće omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšane bh. turističke rute i unaprijeđeni trgovinski tokovi između država regije, što će pozitivno uticati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

“Projekat je važan korak ka integraciji regije zapadnog Balkana u okviru Agende povezivanja koju je Evropska unija pokrenula 2015. godine i u skladu je sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan”, saopštio je kabinet za komunikacije EU u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.