Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muke po poljoprivrednicima

Počinje jesenja sjetva, a površina pod pšenicom sve manje (VIDEO)

psenica sjetva

Jedan od najvećih proizvođača pšenice u Semberiji Boško Radić takođe će smanjiti površine pod ovom kulturom

Jesenja sjetva je na pragu, a površina pod pšenicom je sve manje. Zbog neisplative proizvodnje i prekomjernog uvoza, poljoprivrednici se usmjeravaju ka drugim kulturama.

Poljoprivrednici u Semberiji uveliko pripremaju parcele za jesenju sjetvu koja počinje za desetak dana. Miko Dubajić, mladi poljoprivredni proizvođač, u sjetvu ulazi sa 10 vagona pšenice na lageru. Kaže, ove godine pšenicu sije samo za svoje potrebe, javlja BHRT.

– Sijali smo nekih 20 25 hektara do trideset, a ove godine ćemo smanjiti sigurno, sijaćemo samo za naše potrebe, što će biti potrebno da prehranimo stoku, kaže Miko Dubajić, poljoprivrednik iz Amajlija.

Jedan od najvećih proizvođača pšenice u Semberiji Boško Radić takođe će smanjiti površine pod ovom kulturom. Kaže da je ove godine bio na gubitku 20.000 KM zbog izostanka podsticaja.

– Kad se tu podvuče linija, debeo minus ove godine, nije nikakvo čudo što ljudi prekidaju da rade, tvrdi Boško Radić, poljoprivrednik iz Bijeljine.

U ministarstvu poljoprivrede ranije su rekli da je na račune poljoprivrednika ove godine po osnovu podsticaja za pšenicu uplaćeno 6,3 miliona KM.

– S podsticajem ili bez njega, pšenicu treba zamijeniti kukuruzom i uljaricama, smatra uzgajivač svinja Slobodan Petrić. Višak pšenice poljoprivrednici će koristiti za stočnu hranu, ali je ne daju u bescjenje, kaže Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede RS.

– Okruženje, Mađarska, Hrvatska, Srbija ima najveći prinos od nekih 8 do 10 tona po hektaru. Mi smo na nekom prinosu od 4-5 ne možemo biti konkurentni čak ni sa tim podsticajem, kaže Slobodan Petrić, predsjednik UO Udruženja uzgajivača svinja RS-a.

Prošle godine u jesenjoj sjetvi u Semberiji zasijano je 700 hektara pod pšenicom. Poljoprivrednici kažu da je u optimalnim uslovima po jednom hektaru u sjetvi pšenice potrebno uložiti oko hiljadu maraka.