Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Počinje kampanja informisanja o projektu gasovoda Južna interkonekcija

gasovod juzna inrkonekcija (1)

Početak kampanje informisanja javnosti o ovom značajnom projektu ozvaničen je u Sarajevu obraćanjima ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelson

U Sarajevu je ozvaničen početak kampanje informisanje javnosti o projektu gasovoda “Južna interkonekcija“ čija realizacija će omogućiti sigurno snabdijevanje gasom u Bosni i Hercegovini i doprinijeti zaštiti okoliša.

Taj projekt, ukupne vrijednosti 196 miliona KM, predviđa izgradnju gasovoda u dužini 180 kilometara, od kojih će 160 kilometara biti u Bosni i Hercegovini. Povezat će trenutni transportni gasovod BiH s hrvatskim sistemom gasovoda na potezu Zagvozd-Imotski-Posušje-Novi Travnik te imati odvojak za Mostar.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Vlada FBiH prepoznali su ovaj projekt kao jedan od najznačajnijih strateških projekata za Federaciju, koji će prvi put, nakon više od četiri decenije, građanima i poslovnom sektoru omogućiti sugurnost opskrbe gasom u BiH i omogućiti nove izvore prirodnog gasa.

Početak kampanje informisanja javnosti o ovom značajnom projektu ozvaničen je u Sarajevu obraćanjima ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erica Nelsona, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića i direktora preduzeća BH-Gas Jasmina Salkića.