Počinje privredni sajam u Mostaru, okupit će se 800 izlagača iz 30 zemalja

sajam gospodarstva

Dvadeseti međunarodni sajam privrede – Mostar 2017. danas će otvoriti svoja vrata, a ove godine okupit će 800 izlagača iz 30 zemalja.

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji će premijer Andrej Plenković otvoriti ovogodišnju petodnevnu gospodarsku manifestaciju.

U posjeti sajmu će biti drugi brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu.

U sklopu sajma već tradicionalno će se održati podsajamske manifestacije kao što su Sajam turizma te sajmovi knjige i grafičke industrije. Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 “Jedan pojas – jedan put”, na kojemu će uestvovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija “Komunikacijski sustavi” u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

– Čini se kako je kriza konačno popustila. Svi naši izložbeni prostori popunjeni su prije više od mjesec dana i, nažalost, ove godine nećemo moći ugostiti sve firme koje su izrazile interes za dolazak u Mostar. Imajući to u vidu, morat ćemo razmisliti i o proširenju naših kapaciteta – kazala je prošle sedmice direktorica firme “Mostarski sajam” Dalfina Bošnjak.

Svečano otvaranja Sajma zakazano je za 11 sati.