Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropska banka

Podatak na stranici EBRD-a otkriva kad bi trebao biti završen Koridor Vc

FOTO: D. Kapetanović/Pixsell
Jedan od najviših mostova u regiji, most Počitelj

Tako se po ko zna koji put pomjerio datum završetka Koridora Vc. Posljednjih godina kao krajnja godina završetka spominjala se 2028. godine. Sad je jasno da od toga neće biti ništa

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izabrala je konzultante na projektu izgradnje dionice koridora Vc Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever.

Ova dionica uključuje tunel Prenj koji će biti dug oko 11 kilometara, odnosno jedan je od najdužih ove vrste u Evropi, objavljeno je na internetskoj stranici EBRD-a.

Riječ je o ugovoru za konsultantske usluge na izgradnji projekta, uključujući zaštitu okoliša. Vrijednost ugovora je oko 9 miliona eura. Planirani datum završetka je 7. aprila 2031. godine.

Posao je dobio konzorcij od tri austrijske i jedne slovenske kompanije.

Tunel je lociran u središnjem masivu planine Prenj i s dužinom od 10,45 kilometara (sa svim pristupima oko 12 kilometara) bit će deveti najduži cestovni tunel u Evropi, a prvi je takav tunel u Bosni i Hercegovini koji prelazi granicu od šest kilometara.

Konceptualni idejni projekt za tunel Prenj je završen. Izgradnja i opremanje obiju tunelskih cijevi radit će se usporedno.

Kako bi se rizik investitora sveo na minimum u pogledu cijene izgradnje te odabrani izvođač mogao što prije započeti s radovima, u dogovoru s vanjskim suradnicima urađen je niz priprema koje uključuju sveobuhvatne geološko-geotehničke i geofizičke podloge.

U pogledu prednosti koje se mogu očekivati u kontekstu prometne uvezanosti i protoka ljudi i roba, sigurnosti i učinkovitosti, izgradnjom tunela Prenj vrijeme putovanja na relaciji Sarajevo – Mostar skratit će se s dosadašnja dva sata na nešto manje od jednog sata.

To u konačnici dovodi do skraćenja puta za 31 km i značajno ubrzava prijevoz ljudi, roba i usluga, piše Večernji list.

Tako se po ko zna koji put pomjerio datum završetka Koridora Vc. Posljednjih godina kao krajnja godina završetka spominjala se 2028. godine. Sad je jasno da od toga neće biti ništa.