Esed Musić

Podrška domaćoj proizvodnji treba biti prioritet ekonomske politike BiH

1480928682-n5e

Voćar d.o.o. preduzeće za proizvodnju i preradu hrane je osnovano 1989. godine u Brčkom. Sjedište firme se nalazi u Gornjem Rahiću gdje su smješteni proizvodni pogoni i administracija preduzeća

Iako se posljedice pandemije osjećaju u svim segmentima života, u preduzeću Voćar d.o.o. Brčko ističu da se njihovi proizvodni procesi kontinuirano odvijaju i da je proizvodnja orijentirana prije svega na domaće tržište.

– U ovakvim okolnostima je sreća da postoje domaća preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane. Ta djelatnost u kriznim situacijama mora biti aktivna i ona je sada važnija više nego u normalnim okolnostima života. Naši proizvodni procesi su u punoj eksploataciji i ispunjavamo potrebe svih prehrambenih marketa sa kojima sarađujemo – izjavio je Feni direktor i vlasnik preduzeća Voćar d.o.o. Brčko Esed Musić.

Voćar d.o.o. preduzeće za proizvodnju i preradu hrane je osnovano 1989. godine u Brčkom. Sjedište firme se nalazi u Gornjem Rahiću gdje su smješteni proizvodni pogoni i administracija preduzeća.

U prvim godinama osnivanja osnovna djelatnost preduzeća bila je proizvodnja svježih i suhih šljiva kao i proizvodnja drvene ambalaže za voće i povrće. Vremenom se proizvodna ponuda mijenjala i proširivala tako da danas proizvodni asortiman preduzeća obuhvata 120 proizvoda.

Proizvodni procesi preduzeća su definisani u skladu sa standardima ISO i HACCP.

Trenutna situacija najbolje pokazuje koliki je značaj razvoja i očuvanja domaće proizvodnje. Jasno je da naši građani imaju određeni osjećaj sigurnosti kada znaju da imamo osigurano snabdijevanje prehrambenim namirnicama i sredstvima za higijenu. Međutim, kod nas je odnos prema domaćim proizvođačima često maćehinski, prilično distanciran u odnosu na regionalne i globalne brendove. Zato je potrebno da građani Bosne i Hercegovine doživljavaju logo „Kupujmo domaće“ kao investiciju u svoju budućnost, ističu iz tog brčanskog preduzeća.

Trenutna organizacija rada preduzeća je usklađena sa odlukama i naredbama koje su propisale nadležne institucije. Brčko distrikta BiH i entiteta.

Međutim, mjere uvedene s namjerom sprečavanja širenja pandemije koronavirusa odrazile su se i na rad tog preduzeća, a prije svega osjećaju se u otežanoj distribuciji proizvoda.

Plasman proizvoda na teritoriji BiH obavlja se putem skladišnih jedinica u Banjoj Luci, Sarajevu, Zenici, Tuzli i Brčkom.

Izvoz na strano tržište je otežan i trenutno se distribuira oko 20 do 25 posto proizvodnje na tržište EU.