Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sparkasse Leasing BiH

Podrška EBRD-a za mala i srednja poduzeća u Bosni i Hercegovini

ebrd

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, rekla je da “ovaj zajam pokazuje snažnu predanost EBRD-a u podršci lokalnom malom poduzetništvu, koje je ključni ekonomski igrač u Bosni i Hercegovini”

Mala i srednja preduzeća (MSP) u Bosni i Hercegovini će moći iskoristiti benefite novog finansiranja Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) zahvaljujući zajmu u iznosu od milion eura koji je obezbjeđen za Sparkasse Leasing BiH.

Podzajmovi će biti dostupni za ulaganja u vozila i opremu u skladu sa EU standardima u područjima kao što su zaštita okoliša, sigurnost radnika kao i kvaliteta proizvoda i sigurnost.

Mala preduzeća moći će koristiti sredstva za zakup kamiona, poluprikolica, hladnjača, građevinskih mašina i hibridnih vozila, saopćeno je iz EBRD-a.

Najmanje jedna polovica podzajmova bit će namijenjena podršci Tranziciji zelene ekonomije (GET).

Kredit je dio Programa podrške konkurentnosti za zapadni Balkan koji podržava Evropska unija (EU) za pomoć malim privatnim poduzećima u usklađivanju s EU standardima. Kombinirajući finansiranje sa savjetodavnim uslugama, program omogućuje MSP-a nabavku opreme koja je potrebna za izvoz u zemlje EU, ali im također omogućuje da nude kvalitetnije usluge i proizvode, čineći ih konkurentnijima i na lokalnim tržištima.

Manuela Naessl, direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu, rekla je da “ovaj zajam pokazuje snažnu predanost EBRD-a u podršci lokalnom malom poduzetništvu, koje je ključni ekonomski igrač u Bosni i Hercegovini”.

– Mnoge od njih je teško pogodila pandemija koronavirusa i od iznimnog značaja je da dobiju ono što im je potrebno kako bi mogli pokrenuti oporavak zemlje – kazala je Naessl.