Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrška kapitalnim investicijskim projektima u Kladnju

gutic kladanj cavkunovic

Realizacija kapitalnih investicijskih projekata na području općine Kladanj u 2016. godini, bila je tema današnjeg radnog sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića s načelnikom Općine Kladanj Jusufom Čavkunovićem.

Između ostalog razgovaralo se o planovima za toplifikaciju Kladnja, realizaciji projekta energijske efikasnosti Srednjoškolskog centra u Kladnju, saniranju putne infrastrukture, te završetku izgradnje sportske dvorane u ovoj općini.

Premijer Gutić je izrazio razumijevanje za realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata na području svih općina u Kantonu, pa tako i u Kladnju.

– Vlada, s obzirom na stanje u budžetu, kao i limitirane prihode, nije u mogućnosti izdvajati budžetska sredstva za ovu vrstu kapitalnih projekata. Ipak, razumijemo potrebe građana i voljni smo razgovarati o različitim oblicima i mogućnostima podrške koju ćemo pružiti lokalnom nivou vlasti. Kada je riječ o toplifikaciji Kladnja očekujemo da Općina uradi glavni projekt, a nakon toga ćemo vidjeti na koji se način Vlada može uključiti i dati podršku – rekao je Gutić.

Također, istaknuto je i da će projekti energijske efikasnosti sigurno imati podršku Vlade, posebno jer se radi o školskom objektu. Potrebno je da Općina i Ministarstvo u čijem se resoru objekt nalazi pripreme svu potrebnu dokumentaciju za ovaj projekt, a projekti energijske efikasnosti na školskim objektima će biti u prioritetu rada Vlade i resornog ministarstva koje realizira ovaj tip programa.

Također, danas je izraženo razumijevanje za privredno-turistički potencijal Muške vode, te istaknuta spremnost Vlade da podrži rekonstrukciju puta koji vodi do ovog izletišta.

Time će se dati doprinos i stvoriti preduslovi za snažniji razvoj privrede koja je vezana uz samo izvorište, ali i turizma na ovom lokalitetu, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.