Biznis

Sastanak u Vladi FBiH

Podržana inicijativa “Mi to možemo”

04/06/2020

Ideja inicijative „Mi to možemo“ jeste prebroditi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i postići viši nivo samoodrživosti bh. ekonomije

Članovi Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH kojeg čine federalni ministri Jelka Milićević, Edita Đapo, Amir Zukić i Šemsudin Dedić danas su, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, održali sastanak s predstavnicima strateške inicijative za samoodrživost domaće proizvodnje i jačanje bh. ekonomije „Mi to možemo“.

Ideja inicijative „Mi to možemo“ jeste prebroditi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i postići viši nivo samoodrživosti bh. ekonomije. Prema autorima inicijative, ovo je moguće postići samo djelovanjem javno-privatnog partnerstva u tri ključne industrijske grane, odnosno kroz razvoj i ulaganje u poljoprivredni i prehrambeni sektor, sektor farmaceutskih proizvoda, te energetski i sektor obnovljivih izvora energije.

Ovu inicijativu, u obliku akcionog plana i strateških smjernica za prevazilaženje ekonomske krize, pripremili su domaći stručnjaci iz različitih oblasti, a danas prezentirali predsjednik Uprave BBI banke i vođa projekta Amer Bukvić, predsjednici uprava AS Holdinga Rusmir Hrvić i Sparkasse banke Sanel Kusturica, te direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

Članovi Koordinacionog odbora za stablizaciju privrede i sanaciju negativnih posljedica pandemije u FBiH pozdravili su inicijativu i naglasili da, na ovaj način, zajedničkim utvrđivanjem prioriteta može biti stabilizirana i popravljena novonastala situacija. Naglašeno je da će predložene mjere biti razmatrane i ugrađene u kratkoročne i dugoročne planove i programe ekonomske stabilizacije i oporavka FBiH. Informirali su goste i o planiranim aktivnostima za oporavak ekonomije kroz Reformsku agendu 2.

Istaknuto je da je ovakav dijalog javnog i privatnog sektora najbolji pokazatelj reflektiranja mjera koje poduzima Federalna vlada s ciljem saniranja posljedica pandemije. Dijalog će biti nastavljen i s drugim partnerima kako bi bile razmotrene sve inicijative za oporavak ekonomije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.