Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemačka

Podržati proizvođače mliječnih proizvoda

mlijeko mljekari

Njemački ministar dodala je da bi trebalo intenzivno pratiti i druge proizvode, uključujući govedinu, voće, povrće i vino, i preduzeti mjere podrške u krizi ukoliko bude potrebno

Evropska unija bi trebalo da preduzme korake da podrži farmere koji se bave proizvodnjom mliječnih proizvoda i koji su suočeni sa naglim smanjenjem prodaje mlijeka zbog virusa korona, saopšteno je iz njemačkog Ministarstva poljoprivrede.

Njemački ministar poljoprivrede Julia Klockner poslala je pisani zahtjev Evropskoj komisiji u kojem traži da EU pruži finansijsku podršku za troškove skladištenja mlijeka u prahu, kako bi se pomoglo tržištu mliječnih proizvoda da se oporavi od sniženih cijena.

Ona je istakla da bi trebalo obezbijediti privatni prostor za skladištenje mlijeka u prahu koje nije prodato.

Uprkos trenutnom porastu prodaje mlijeka u supermarketima, zbog vanrednih mjera usljed širenja virusa korona zatvoreni su kafići, restorani i drugi slični objekti, te se smanjila potražnja za mlijekom.

Udruženje farmera Njemačke odvojeno je saopštilo da je smanjen i izvoz mliječnih proizvoda.

Klocknerova je naglasila da smanjenje izvoza njemačkih mliječnih proizvoda, posebno u Aziju, znači da postoji strah od daljeg pada cijena.

Njemački ministar dodala je da bi trebalo intenzivno pratiti i druge proizvode, uključujući govedinu, voće, povrće i vino, i preduzeti mjere podrške u krizi ukoliko bude potrebno.