Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bijeljina

Podržavaju mlade bračne parove u kupovini kuća na selu

bijeljina – bhrt (1)

Prvi je u Bosni i Hercegovini koji je uveo subvenciju za kupovinu napuštenih seoskih kuća za mlade bračne parove

Grad Bijeljina prvi je u Bosni i Hercegovini koji je uveo subvenciju za kupovinu napuštenih seoskih kuća za mlade bračne parove. Ove godine za te namjene biće izdvojeno 100 000 KM iz gradskog budžeta.

Za 32-godišnjeg Dragana Kojića ovo je dobra vijest. Iako već ima riješeno stambeno pitanje, raduje ga ova mjera, jer će značiti više mladih na selu i na njivama.

“Onaj ko ima želju da živi na selu i da se bavi poljoprivredom, ta pomoć odjeljenja mnogo će značiti da ga stimuliše i da se vidi da neko i misli o njemu. To što će dobiti kuću to mu je samo vjetar u leđa”, smatra poljoprivrednik Kojić.

Javni poziv biće raspisan od sredine aprila, kažu nadležni, i dodaju da će najveća pojedinačna subvencija iznositi do 20.000 KM.

“Uslovi zaista nisu rigorozni, svi mladi bračni parovi starosti do 40 godina da imaju prebivalište na području Grada Bijeljina i da nemaju nepokretnosti na sebi. Grad Bijeljina će sufinansirati kupovinu kuća u seoskom području u iznosu do 50% ukupne cijene nepokretnosti”, kaže Sreten Vučković, načelnik Odjela za poljoprivredu Bijeljine za BHRT.

Obezbijeđen krov nad glavom samo je jedna od karika za zaustavljanje odlaska stanovništva, smatraju demografi.

“Prvo i najvažnije jeste siguran, stabilan, dobro plaćen posao. Da se u karijeri ostvaruju i majke, žene koje trebaju da rade i s druge strane da se ostvaruju porodice. Onda da se radi set mjera, sve su one međusobno koordinisane, tajm set mjera može dati efekat do 10%“, govori demograf Stevo Pašalić.

S druge strane, mladi poljoprivrednici ističu da je, pored sigurnog doma, važno obezbijediti kontinuiranu podršku mladima na selu.

“Mogli bi malo više da izdvoje za nas ispod 30 godina. Ja imam i sina i i njega ću savjetovati da ostane na selu, ali moram da mu obezbijedim neku priču, kao što je nama naš otac obezbijedio. Bilo bi dobro da izdvoje nas koji smo baš baš mlađi od ostalih”, mišljenja je Miodrag Lazić, poljoprivrednik.

Javni poziv za mlade bračne parove neće biti vremenski ograničen, najavljuju nadležni. Aktivnost će trajati dok se ne utroše predviđena sredstva, a moguća su i dodatna izdvajanja ukoliko bude interesovanja.