Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uručena dozvola

Pokreće se prvo postrojenje za reciklažu starih otpadnih guma mehaničkom obradom u KS 

Almir Bečarević Zlatko Sejmenović
FOTO: Fena

Zakonom o upravljanju otpadom i Pravilnikom o upravljanju otpadnim gumama propisano je da se stare gume moraju reciklirati i zbrinuti na ekološki prihvatljiv način

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević danas je uručio dozvolu za upravljanje otpadom za preradu i recikliranje starih otpadnih guma direktoru privrednog društva Negro Crown d.o.o. Sarajevo Zlatku Sejmenoviću, čime su se stekli uslovi za pokretanje prvog postrojenja za reciklažu starih otpadnih guma mehaničkom obradom u Kantonu Sarajevo.  

Bečarević je pohvalio inicjativu, investiciju od oko 800.000 KM i ovaj hrabri potez realnog sektora koji se želi uključiti u sistem recikliranja otpada, što će znatno doprinijeti poboljšanju stanja životne sredine u Kantonu Sarajevo, pogotovo imajući u vidu činjenicu koliko stare gume zagađuju okolinu. 

Kroz ovaj projekt u Kantonu Sarajevo stvorit će se 10 novih radnih mjesta i mogućnost da sve pravne i fizičke osobe na legalan i ekološki prihvatljiv način zbrinu stare gume, što će uveliko doprinijeti zaštiti okoliša u Kantonu Sarajevo.

Zakonom o upravljanju otpadom i Pravilnikom o upravljanju otpadnim gumama propisano je da se stare gume moraju reciklirati i zbrinuti na ekološki prihvatljiv način.