Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrenuo biznis sa vunom: Koristi može imati 20.000 uzgajivača u BiH

woolline_sarajevo

Firma “Wool – Line” je od odbačenih sirovina poput vune napravila brend, zaposlila ljude i uvela novine u oblasti građevinarstva.

Vuna, koju su stočari posljednjih godina nakon šišanja uglavnom bacali u smeće, sada može završiti u nekom jastuku, madracu ili kao toplotna i zvučna izolacija u kućama. Preduzeće “Wool – Line” iz Hadžića kod Sarajeva otkupljuje vunu od bh. stočara i koristi je u proizvodnji. Tako je Ramiz Čebirić iz Rakovice koji ima stado od 60 ovaca prvi put došao do ovog preduzeća kako bi prodao vunu, piše Radio Slobodna Evropa.

“Evo dovukao sam ovdje vunu. Prošle godine sam bacao vunu”, kaže Čebirić.

Ovo preduzeće prošle godine pokrenulo je liniju za proizvodnju izolacije za kuće, koja može doprinijeti rješavanju ekološih i finansijskih problema iskorištavanja vune kao vrijednog i rentabilnog resursa.

“Što se tiče tehničkih karakteristika izolacija od vune ima veoma visoka svojstva. Za nas je to možda nepoznato, ali ima veliku upojnost vlage. Samogasiva je, što znači da se ona na 560 stepeni ugljeniše i ne podržava gorenje. Visoko kotira i što se tiče toplotne i zvučne izolacije. To je novi prozvod na našem tržštu, nepoznat je i treba vremena da naše tržište i naši ljudi upoznaju vrijednost tog izolacionog materijala. U zapadnim zemljama to se koristi već preko 30 godina, kaže, direktor kompanije “Wool – Line”.

U BiH je do sada napravljeno samo 15 kuća sa ovom izolacijom. Kompanija “Woo- Line” je zbog pokretanja proizvodnje dobila inovacijsku nagradu njemačke privrede, čime je ovo preduzeće uvršteno u bazu privrednika Njemačke. Rok trajanja izolacije od vune je 50 godina.

Ova firma prerađuje vunu i za kućni tekstil koju bh. građani cijene.

“Većinom ga cijene osobe zrelije dobi, koje su nekada imale prilike da koriste prirodne proizvode”, kaže Bojčić.

U sezoni šišanja ovaca od aprila do avgusta pokušva se otkupiti što više vune sa područja BiH, a to je oko 1.500 do 2.000 tona. Činjenica je da oko 20.000 uzgajivača ovaca mogu imati koristi od toga.

“Naše su želje da obje strane, i stočari i proizvođači, budu zadovoljne. Moram dodati i da je vuna berzanska roba, tako da mi ne možemo diktirati cijenu otkupa vune. Berza je ta koja diktira otkupnu cijenu vune. Dosta puta se desi da je nama jeftinije da uvezemo sirovinu iz Evrope, nego da kupimo ovdje. Međutim, lojalni smo domaćim stočarima i pokušavamo da što više domaće sirovine iskoristimo u našoj proizvodnji”, kaže Bojčić, u razgovoru Radio Slobodne Evrope koji možete pogledati OVDJE.