Pola Bužima živi od uzgoja malina

maline buzim

Bužim je najbolji i najveći proizvođač malina u Bosni i Hercegovini. Samo na berbi malina, sezonski radi preko 1.500 berača. Ovaj posao postao je životna egzistencija mnogih, a Bužimljani su pokazali da žele raditi, ako imaju šta i imaju gdje.

Od jagodičarskog voća, kestena i gljiva u ovog krajiškom gradu od 20-tak hiljada stanovnika, mnogi zarađuju za svoju životnu egzistenciju.

Konjodor, mjesto u Bužimu se ubraja u najveće proizvođače ovog jagodičstog voća ne samo na području općine već i van granica Unsko-sanskog kantona.

maline buzim1

Inače, područje Bužima je izuzetno pogodno za uzgoj malina, ali nedostaju stručna predavanja i praktični ogledi o uzgoju malina, te se u tom smislu uzgajivačima treba pomoći u stručnom ospobljavanju uzgoja malina, od kojih mnogi žive.

Ovom poljoprivrednom proizvodnjom bavi se negdje između 700 i 800 žitelja, a proizvodnja malina premašuje 1.000 tona. Ovi se podaci odnose samo na one koji su registrirani za poticaj, dok dobar dio proizvođača malina zbog neuređenih zemljišnih odnosa, gdje se u dosta slučajeva zemlja vodi na djeda ili na oca, nije u mogućnosti da na takav način dobiju poticaj.

Bosna i Hercegovina je u proteklim godinama bila 12. na svjetskoj listi po izvozu maline, ali se o tome ne priča dovoljno. Uzgoj jagodičastog voća u Krajini je počeo 2008. godine, ali su uspjeli napraviti “bum” za razliku od Srebrenice i Bratunca gdje se jagodičasto voće gaji već 40 godina.