Poljoprivredna proizvodnja u FBiH prošle godine povećana za pet posto

poljoprivrednici

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Saše Cvetkovića, rođenog 1972. godine u Ljuboviji u Republici Srbiji, državljanina Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba između Teritorijalne odbrane RBiH i vojske RS (VRS), kao pripadnik VRS, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

On se tereti da je, u aprilu i maju 1992. godine, za vrijeme neposredne ratne opasnosti na teritoriji Srebrenice i Bratunca, zajedno sa dvojicom njemu poznatih vojnika VRS, došao u dvorište porodične kuće u naselju Kolonija u mjesnoj zajednici Sase u općini Srebrenica, pod prijetnjom oružja odveo mušku osobu udarajući ga palicom po čitavom tijelu na lokalni put, držeći ga na nišanu automatskog oružja, te mu pod prijetnjom da će ubiti članove njegove uže porodice, naredio da ode u susjedno selo i kaže susjedima da se dobrovoljno predaju.

Kada se žrtva nije vratila u zadanom roku, optuženi ponovo odlazi pred porodičnu kuću te pucanjem iz vatrenog oružja iz neposredne blizine lišava života dva civila, člana porodice navedene žrtve bošnjačke nacionalnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je u prostorijama Rudnika cinka i olova „Sase“, u kojem su prethodno bili zarobljeni civili bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa još jednim vojnikom izveo tri ženske osobe iz prostorija kompleksa te odvezao u pravcu Bratunca, gdje im se pridružio još jedan vojnik. Žrtve su odveli u napuštenu kuću te nad njima počinili silovanje i seksualno zlostavljanje, što je na oštećene ostavilo trajne posljedice koje osjećaju i danas. Jedna od žrtava višestruko je silovana od strane optuženog i drugih vojnika, čime su joj nanesene teške povrede tjelesnog integriteta i psihičkog zdravlja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona SFRJ.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.