Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministarstvo privrede ks

Poljoprivrednici iznijeli konkretne i važne prijedloge, ministar Delić poručio da će biti uvaženi

l_957126c829dec0a6f1a4107e9e8dbb38

Nakon prezentacije Prijedloga odluke, poljoprivrednici su iznijeli niz konkretnih i važnih prijedloga, a jedan od najvažnijih oko kojeg su se složili svi prisutni je sufinansiranje kupovine đubriva za konvencionalnu i organsku biljnu proizvodnju, obzirom da cijene istih rapidno rastu

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo organiziralo je danas javnu raspravu o Prijedlogu odluke o iznosima novčanih podsticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnje, minimalnim uslovima za investiranje i rokovima podnošenja zahtjeva za tekuću godinu.

Kako je istakao ministar privrede KS Adnan Delić, cilj javne rasprave je da poljoprivrednici daju svoje prijedloge i sugestije na Prijedlog odluke koju je pripremilo Odjeljenje za poljoprivredu i stručne poslove Ministarstva privrede KS kako bi na kraju upravo poljoprivrednici, kao krajnji korisnici podsticajnih sredstava, imali priliku iznijeti prijedloge za podsticajne mjere koje su njima u ovom trenutku najpotrebnije.

Nakon prezentacije Prijedloga odluke, poljoprivrednici su iznijeli niz konkretnih i važnih prijedloga, a jedan od najvažnijih oko kojeg su se složili svi prisutni je sufinansiranje kupovine đubriva za konvencionalnu i organsku biljnu proizvodnju, obzirom da cijene istih rapidno rastu.

Ministar Delić složio se s privrednicima i istakao da je i Ministarstvo razmatralo upravo ovu mjeru kao dodatni podsticaj kako bi se poljoprivrednim proizvođačima olakšao početak proljetne sjetve.

– Čuli smo danas dosta kvalitetnih i konkretnih prijedloga koje smo usvojili i koje ćemo unijeti u izvještaj s ove rasprave, a koje će naše Odjeljenje, shodno Zakonu i Pravilniku, uvrstiti u Odluku. Neke od njih nećemo biti u mogućnosti realizirati u ovoj godini, obzirom da radimo na izmjeni Zakona, ali svakako ćemo ih planirati već za narednu godinu, dok ćemo neke odmah uvažiti, kao što je sufinansiranje kupovine đubriva za proljetnu sjetvu za koje ćemo obezbijediti sredstva iz Budžeta, mimo ove Odluke – kazao je ministar Delić.

Prijedlog jednog od poljoprivrednika da se mladi koji se bave poljoprivrednom posebno podstiču, ministar je ocijenio iznimno bitnim i kazao da će se svakako uvrstiti u Zakon o poljoprivrednim podsticajima, kroz izmjene tog zakona.

Poljoprivrednici su se složili da Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo ulaže konkretne napore i iz godine u godinu unapređuje podsticajne mjere, te su, s tim u vezi, izrazili zadovoljstvo i zahvalnost resornom ministru, saopćeno je iz KS.