Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poljoprivrednici traže zaustavljanje povećanja akciza za gorivo

2302_gradiska_okupljanje_poljoprivrednika

Udruženja malih i srednjih poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini poslalo je pismo poslanicima u povodu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

– Vjerujem da ste i sami svjesni izuzetno teške situacije u poljoprivredi u cijeloj BiH. Federalne vlasti su nam značajno smanjile poticaje za poljoprivredu u posljednje tri godine, s isplatom nam kasne više od pola godine, a nekima još nisu isplaćeni poticaji iz 2014. godine – istaknuto je u pismu.

Kažu da su ih vlasti u BiH ostavile bez sredstava EU već nekoliko godina, bez zaštite od daleko razvijenije konkurencije iz uvoza, a da sada hoće da povećaju akcize na gorivo za autoputeve koje oni sa svojim traktorima nikako ne koriste.

– Uvođenje plavog dizela nam se obećava od 2010. godine i još nije uveden dok naša konkurencija iz susjednih zemalja i zemalja EU ima plavi dizel dugi niz godina. Vjerujte da bi nas većina najradije napustila zemlju i otišla trbuhom za kruhom, ali nama ni to nije omogućeno jer imovinu nemamo prodati kome, a rate kredita će nas stići gdje god da odemo – poručuju iz Udruženja.

Naglašavaju da su im zadnja nada poslanici koji su u mogućnosti da zaustave povećanje akciza za gorivo, dok ne bude omogućen plavi dizel.

– Bit ćemo vam zahvalni ako zaustavite ove štetne izmjene zakona, ali ako to ne uradite onda ćete biti naša meta na svakom koraku jer ćete takvim činom zabiti i posljedni ekser u naš lijes – navedeno je u pismu, saopćeno je iz Udruženja malih i srednjim poljoprivrednika u BiH.