Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teška godina

Poljoprivrednici: U poplavama ipak nije bilo većih šteta, suša je učinila svoje

poljoprivreda Fena (1)

Situacija sa poplavama, koje su najvećim dijelom pogodile Kanton Sarajevo, postepeno se stabilizira i može se reći, naveo je Bićo, da ipak nije bilo nekih značajnijih šteta

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo izjavio je da je za poljoprivredne proizvođače generalno teška ova godina u kojoj su nakon suša tokom ljetnih mjeseci, nedavne poplave donijele još nevolja.

Situacija sa poplavama, koje su najvećim dijelom pogodile Kanton Sarajevo, postepeno se stabilizira i može se reći, naveo je Bićo, da ipak nije bilo nekih značajnijih šteta.

Štete su jedino što će se kasniti u sjetvi jer je zemlja dobro natopljena i ne može se ulaziti na parcele da se obrađuje. Kada je riječ o stočarstvu i štetama, kako je rekao Bićo, ima par pojedinačnih slučajeva među kojima je poljoprivrednik iz Trnova u Istočnom Sarajevu koji je zbog poplava ostao bez više od 120 ovaca. Kada je riječ o voću i povrću nakon sezone berbe, kako je dodao, prinosi su znatno manji zbog suše.

– Poljoprivredni proizvodi su već poskupili, a za očekivati je da se nastavi rast njihovih cijena. Tržište sve diktira, a što se tiče poljoprivrednih proizvođača, oni su u katastrofalnom položaju. U uslovima kada sjetva pšenice treba biti u punom jeku, đubrivo je sve skuplje, kao i gorivo. Inputi koji se odnose na proizvodnju drastično su poskupili i do 400 posto. Sve će se to naravno odraziti i na konačnu cijenu gotovog proizvoda – rekao je Bićo za Fenu.

Cijene osnovnih namirnica širom svijeta u proteklim mjesecima znatno su porasle u odnosu na prošlu godinu. Poskupljenje žitarica i uljarica, koje čine osnovu za ishranu stoke, neminovno su uticale i na domaće poljoprivredne proizvođače.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS također je naveo da, prema njihovim informacijama sa terena, nije bilo šteta od poplava.

Ocjenio je da je položaj poljoprivrednih proizvođača izuzetno težak posebno kada je riječ o sjetvi i visokim cijenama đubriva i goriva.

– Prevladava mišljenje da će ratari ove jeseni površine zasijati s redukovanom količinom mineralnog đubriva, što će neminovno na kraju uticati na prinos. Također i površine su znatno manje nego što su sijane prošle godine – dodao je Usorac.