Do kraja 2022.

Poljska prekida sav uvoz ruske nafte

nafta cijene fena

Poljska je u utorak saopštila da zabranjuje uvoz ruskog uglja, a Morawiecki je rekao da očekuje da će uvoz gasa biti ukinut do maja

Poljska će poduzeti korake kako bi prekinula sav uvoz ruske nafte do kraja 2022. godine, izjavio je u srijedu premijer te zemlje Mateusz Morawiecki, prenosi Anadolu Agency (AA).

Premijer Poljske izjavio je na konferenciji za novinare da je njegova zemlja već uveliko smanjila svoju ovisnost o ruskoj nafti.

Rekao je da Poljska pokreće najradikalniji plan među evropskim državama za odvikavanje od ruskih energenata.

Poljska je u utorak saopštila da zabranjuje uvoz ruskog uglja, a Morawiecki je rekao da očekuje da će uvoz gasa biti ukinut do maja.

Varšava je pozvala druge zemlje Evropske unije da također smanje ovisnost o uvozu goriva iz Rusije. Poljska tvrdi da novac od izvoza nafte i gasa pokreće “rusku ratnu mašinu” i da bi to trebalo prestati.

Morawiecki je pozvao Evropsku komisiju da uvede porez na sve ugljovodonike uvezene iz Rusije kako bi trgovina bila “pravedna”.

Poljska već neko vrijeme poduzima korake kako bi smanjila ovisnost o ruskom gasu. U Swinoujscieu je izgrađen terminal za tekući plin koji se sada širi, primajući isporuke iz Katara, SAD-a, Norveške i drugih izvoznika. Krajem ove godine bi trebalo da bude otvoren novi baltički gasovod koji dovodi gas iz Norveške.