Biznis

tomislavgrad

Položen kamen temeljac pogona za proizvodnju liftova

15/07/2021

Osim u Hrvatskoj gdje se nalazi proizvodni pogon i uprava, Metus je prisutan i ima urede u BiH, Srbiji i Njemačkoj te trenutno broji preko 350 zaposlenika

U privrednoj zoni Vučilov brig pored Tomislavgrada u četvrtak je položen kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona Metus BiH, najveće hrvatske kompanije u segmentu liftova, specijalizirane za ugradnju, projektiranje, modernizaciju i proizvodnju liftova.

Izvršni direktor Metusa BiH Toni Rosančić kazao je da ova kompanija nudi potpunu uslugu ugradnje liftova i pokretnih stepenica, od idejnog rješenja i projektiranja, proizvodnje i modernizacije dizala, isporuke, ugradnje i održavanja – sve po sistemu “ključ u ruke”.

– Metus je osnovan 1994. godine. U počecima je fokuskompanije bio na ugradnji dizala u Njemačkoj, a kako je kompanija rasla tako su se širila i tržišta na kojima je djelovala. Osim hrvatskog i najvećeg tržišta, onog u Njemačkoj, projekti su realizirani i na područjima Austrije, zemalja Beneluksa, Meksika, Perua, Švedske i Švicarske – kazao je Rosančić.

Osim u Hrvatskoj gdje se nalazi proizvodni pogon i uprava, Metus je prisutan i ima urede u BiH, Srbiji i Njemačkoj te trenutno broji preko 350 zaposlenika.

– Izgradnjom novog poslovno-proizvodnog pogona u Tomislavgradu Metus želi povećati obim posla u BiH. Sjedište firme za BiH planira se premjestiti u Tomislavgrad, gdje je planirano otvaranje proizvodnje liftova, sjedište za servis i održavanje liftove, obučni centar za montažu dizala i drugi segmenti koje Metus već ima u Republici Hrvatskoj – dodao je Rosančić.

Metus u BiH trenutno zapošljava 34 radnika, a po završetku izgradnje novog proizvodnog pogona slijedit će otvaranje novih radnih mjesta. Dugoročni plan je da broj zaposlenih u BiH bude između 80 i 100.

Svečanom činu polaganja kamena temeljca prisustvovao je i predsjednik Uprave Metus grupe Tomislav Medić, koji je istaknuo da će se u pogodnu u Tomislavgradu proizvoditi liftovi koji će se izvoziti u EU i ostatak svijeta.

– Osim što ćemo udvostručiti naše proizvodne kapacitete, doprinijet ćemo i lokalnoj zajednici s novim radnim mjestima što će uticati i na ostanak mladih u Tomislavgradu. Uvjeren sam da će naša investicija potaknuti i ostale poduzetnike iz Hrvatske na ulaganja u BiH. Željno iščekujemo završetak radova i puštanje proizvodnog pogodna u rad i ponovni susret ovdje na svečanom otvaranju – kazao je za Fenu Medić.

Predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Vukadin izjavio je kako je veoma sretan što se nakon dvije godine razgovora danas krenulo u realizaciju ove velike investicije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.