Pomoć za pokretanje novih poslova u Kaknju

kakanj ov

Općina Kakanj će ove godine pomoći projekt „Pokreni svoj posao u Kaknju“ sa sumom od 95.000 KM. Ovom podsticajnom mjerom predviđeno je sufinansiranje, pokretanje i održavanje malih biznisa, preduzeća, obrta i srodnih djelatnosti, za mlade i nezaposlene osobe s područja općine Kakanj, koje se nalaze na evidenciji službe za zapošljavanje i planiraju registrirati djelatnost, ili su već registrirali djelatnost u 2016. godini.

Prema općinskoj odluci podsticajna sredstva namijenjena su za refundaciju troškova obaveznih doprinosa, PIO i zdravstvenog osiguranja, te osiguranja od nezaposlenosti, za registriranu djelatnost u periodu od godine dana i u maksimalnom mjesečnom iznosu od 350 KM.

Namjenskim sredstvima će se također sufinansirati nabavka sredstava za rad, repromaterijala, opreme i sl., za registriranu djelatnost u maksimalnom iznosu do 3.000 KM.
Općina će, putem javnog poziva, odabranim korisnicima ugovoreni iznos za sufinansiranje nabavke sredstava za rad, repromaterijala, opreme i drugo, uplatiti nakon dostavljanja potrebne dokumentacije, a troškove obaveznih doprinosa će uplaćivati mjesečno.

Svi odabrani korisnici predmetnih podsticaja preuzimaju obavezu da do isteka ugovorenog perioda nadležnoj općinskoj službi dostave dokaze o utrošenim sredstvima, što će poslužiti kao referenca za buduće programe podrške od Općine Kakanj.